Æg er genial design og mad

 

Et hønseæg indeholder alle de stoffer, som er nødvendige for at udvikle en kylling. Æg er derfor fyldt med alt det, din krop skal bruge. Det indeholder næsten alle de vigtigste næringsstoffer, bortset fra C-vitamin.

Samtidig indeholder et æg 11 gram fedt pr. 100 gram, hvoraf 57 % er umættede fedtsyrer.
Hvis du forsøger at holde styr på blodsukkeret og undgå for mange kulhydrater i kosten, er æg også den perfekte fødevare. Protein og fedt udgør nemlig de energigivende næringsstoffer i æg.

Så der er ikke noget at sige til, at æg er så populære i husholdningen. De kan bruges til mange retter – eller bare kogt eller som spejlæg.

”Indpakningen” – skallen er også så praktisk, at det er let at opbevare og transportere – eller åbne.

I Danmark skal æg opbevares på køl, som det eneste land i EU. I andre lande ligger æg udenfor kølesdis-ken uden problemer.

Mange vitaminer

Æg er en nem måde at få vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer og aminosyrer sluset ind i dine daglige måltider. Indholdet af jod og selen i æg ligger på samme niveau som indholdet i fisk, med omkring 21 mikrogram pr. 100 gram.

Æg er desuden en god kilde til D-vitamin, som vi ellers kun får fra fede fisk og sollys. Derfor er det specielt godt at spise æg om vinteren. Undersøgelser viser, at hvis vi spiser 1 æg om dagen, vil vi få ca. 21 % af den anbefalede daglige mængde D-vitamin.

Æg har et højt indhold af B12-vitamin, som bidrager til en normal nervefunktion og dannelse af blodceller.

Æg indeholder også mange andre vitaminer, f.eks. A-vitamin, B2-vitamin og E-vitamin og mineraler som f.eks. jern, zink og selen.

Se også