Dyrlæge: Kastanjer kan være livsfarlige for din hund

Et hestekastanjetræ i blomstring med hvide blomster, der sidder som store ”lys”.

Kastanjer i skovbunden kan være flotte og er anvendelige i dekorationer og til at lave figurer af. Men træernes kastanjefrugter kan være livsfarlige for hunden.

Det gælder ikke mindst hestekastanjen, som er et løvfældende træ, der kan blive op til 30 meter højt. De hvide blomster springer ud i maj, og frugterne er nødder, der sidder i piggede kapsler.

Giftige frugter

Sanne Ross er klinikchef og dyrlæge ved AniCura Gistrup Dyrehospital.

”Hestekastanjen, der er udbredt i den danske natur, indholder stoffet ’aesculin’, hvilket er giftigt for hunde at indtage. Det gælder også hestekastanjetræets blade, blomster og bark, og disse er således mindst lige så giftige for de firbenede,” fortæller Sanne Ross, dyrlæge ved AniCura Gistrup Dyrehospital.

”Det er vigtigt, at man ikke lader sin hund komme for tæt på nedfaldne kastanjer eller kastanjedekorationer derhjemme,” fortsætter hun.

Følgerne af, at en nysgerrig ung hund eller hvalp kommer til at spise en kastanje, kan både være forgiftning og stop for passage i mavetarmkanalen, hvis kastanjen skulle sætte sig fast.

Diare er et symptom

Forgiftningssymptomerne er diarré, opkast, nedsat appetit og lammelse. Disse kan vise sig inden for to dage og i sjældne tilfælde allerede få timer efter indtagelse af en kastanje.

”Hvis en dyrlæge tilser hunden tidligt i forløbet, har vi mulighed for at behandle med et opkastmiddel, som i de fleste tilfælde vil få kastanjen ud af kroppen,” siger Sanne Ross.

Et stop i tarmen vil derimod kræve akut operation for at fjerne fremmedlegemet i mavetarmkanalen.

Navnet hestekastanje antyder, at kastanjen ikke er god at spise, da man i gamle dage brugte at sætte ”heste” foran madvarer, der ikke var gode at spise.

Læs de friske nyheder hver dag på Fællesavisen.dk
for Christiansfeld, Lunderskov og Vamdrup.

HAR DU EN NYHED?
Ring til webmaster, journalist Sv.E. Brodersen tlf. 2076 1253.