Mishandling af børn på Gravenshoved vurderes af advokat

Politiet har måttet opgive at rejse tiltale på grund af forældelse, men Aalborg Kommune har sat en stor advokatundersøgelse i gang.

René Vinding Christensen er selv tidligere elev, men har efterfølgende taget en cand.jur. uddannelse og er nu juridisk konsulent for ca. 80 tidligere elever.

Når politiet for nylig i en pressemeddelelse fortalte, at de opgav at rejse tiltale mod de tidligere ansatte på Gravenshoved Kostskole ved Christiansfeld, så skyldtes det ikke, at der ikke var foregået noget ulovligt.

– Vi vidste på forhånd, at politiets undersøgelse næppe kunne føre til, at der blev rejst tiltale, siger talsmanden for de krænkede tidligere elever, René Vinding Christensen. Han er selv tidligere elev, men har efterfølgende taget en cand-jur. uddannelse og er nu juridisk konsulent for ca. 80 tidligere elever, som alle bekræfter, at eleverne blev udsat for både fysisk og psykisk vold, og i flere tilfælde endda udsat for seksuelle krænkelser og voldtægt fra ansatte.

– Vores mål er at gøre opmærksom på de forfærdelige forhold, der herskede på Gravenshoved, mens vi var der. Nogle af os har forsøgt at gøre de sociale myndigheder og politiet opmærksomme på det, vi oplevede. Men det var først i 2021, at kommunen engagerede sig og politianmeldte hele sagen. Kommunen har bestilt en advokatundersøgelse, hvor det også skal fastslås, om myndighederne har et med-ansvar.

Advokat Niels Vase får nu overdraget alle politiets 150 interviews med elever og personale og vil gå videre med sagen, fortæller René Vinding Christensen.

Slangen i Paradiset

Aalborg Kommune sendte frem til 1991 vanskelige elever på kostskolen i Gravenshoved, som af den københavnske skoleleder Alvin Hammer blev fremstillet som ”et paradis for vanskelige elever”. Men ifølge eleverne selv terroriserede han eleverne sammen med en hård kerne af ansatte, og flere drenge og piger siger, at de blev udsat for seksuelle overgreb.

Det så idyllisk ud, men der foregik mange overgreb på eleverne, som i forvejen havde deres egne problemer at slås med. Og myndighederne ville ikke lytte til dem.

Hammers filosofi var, ifølge René Vinding Christensen, at knække børnene straks ved ankomsten med både fysisk og psykisk vold og daglig frygt for alvorlige konsekvenser. Efter denne hjernevask ville han angiveligt genopdrage dem til gode samfundsborgere.
Men i praksis fik børnene skader for livet. Flere er havnet i misbrug og kriminalitet, og mange har kæmpet med psykiske problemer efterfølgende.

Venlige lokale

Alvin Hammer døde i 1997. Sammen med hustruen drev han også et pizzaria og en bådforsyning i Hejlsminde, ligesom han havde et landbrug på egnen.

– Men der var også nogle lokale ansatte, som behandlede os godt, og vi har gode minder fra Christiansfeld og Hejlsminde, fortæller René Vinding Christensen. Han vil gerne i kontakt med lokale læsere, som kan oplyse mere.

Se også