Lægger op til fire spændende foredrag
Søstrehuset på Nørregade i Christiansfeld damme ramme om de fire foredrag.
CHRISTIANSFELD: Forleden skrev vi her på siden – og senere i den trykte udgave af avisen – at i november måned æres Christiansfeld og dens spændende historie med en række kulturelle indslag. Nu kan vi sætte nærmere adresser på de foredrag, der indgår.
Der bydes på fire af slagsen, oplyses det fra Museum Kolding/Christiansfeld. Dedikerede museumsinspektører vil fortæller og beriger os om historiske emner og give et indblik i nogle af de ting, som Museum Kolding arbejdet med og forsker i til dagligt. Og emnerne spænder vidt – lige fra indblik og fortællinger om en sølvsamling, som er én af Danmarks fineste, til den nyeste forskning om grundlæggelsen af Christiansfeld.
Om Christiansfelds grundlæggelse
I 2023 er det 250 år siden, at Brødremenigheden grundlagde Christiansfeld. I den anledning har Brødremenigheden og Museum Kolding taget initiativ til at samle danske og internationale forskere om at udgive en ny bog med den nyeste forskning om byens grundlæggelse. Museumsinspektør Michael Nobel Hviid vil i et indlæg løfte sløret for en flig af arbejdet med bogprojektet og om museets bidrag til bogen.
Hvad er sølvet?
Museum Kolding har en af Danmarks fineste sølvsamlinger. Kulturarvschef Steen Rosenvinge Lundbye og museumsinspektør Conni Ramskov vil fortælle om museets aktive arbejde med forskning i dansk sølv, om historien bag sølvsamlingen og om sølvsmedenes arbejde. Og naturligvis har de nogle af de fine sølvgenstande med til Christiansfeld.
At være på UNESCOs Verdensarvsliste
16. november er udnævnt til Rigsfællesskabets Verdensarvsdag. Dagen, hvor der sættes ekstra fokus på vores fælles verdensarv. Steen Rosenvinge Lundbye, Unesco site manager og kulturarvschef, fortæller på dagen om Christiansfeld, der siden 2015 har været på UNESCOs liste over umistelig verdensarv, og som i 2023 kan fejre sit 250-års jubilæum. Han kommer ind på, hvad det vil sige at være verdensarv og betydningen det har at være med på den fine liste af UNESCO steder i verden.
Hvem var fruen på Favrvrågård?
Megen mystik omkredser Christina Friderica von Holstein, der anlagde den romantiske have Christinero. Museumsinspektør Louise Klinge fortæller i et foredrag om fruen på Favrvrågård, der rejste fra det københavnske salonliv til den ny grundlagte by, Christiansfeld. Foredraget er en uddybende og viderefortælling af Louise Klinges artikel i årets Koldingbog.
Alle fire foredrag som Søstrehuset danner ramme om, er en del af kulturarvsmåneden, hvor mange af Christiansfelds forskellige aktører har sammensat et prægtigt program, som hylder Christiansfeld og kulturarven på mange forskelligartede måder.
Du kan finde hele programmet med steder og tidspunkter på: www.museumkolding.dk.