De fleste spiser and og flæskesteg juleaften – men i Sønderjylland er kalkun også populær

Brun sovs og kartofler er en fast del af julemenuen for de fleste sønderjyder, men når det gælder and og flæskesteg, er vi splittede.

Og det viser sig, at der er flere forskelle på tværs af landet, når det gælder julemenuen.
Hver fjerde sønderjyde spiser kalkun, mens hver tredje fynbo har medister på julebordet.
Sådan lyder det i en befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken, som her deler gode råd til, hvordan du kan bruge juleresterne fornuftigt.

Det er ikke kun den velkendte debat om and versus flæskesteg, der kan få sønderjyderne op af stolen, når der diskuteres juletraditioner.

Både and og flæskesteg

6 ud af 10 sønderjyder svarer i undersøgelsen, at de spiser and juleaften, mens 5 ud af 10 spiser flæskesteg.

Hver fjerde sønderjyde – og dermed næsten tre gange så mange som landsgennemsnittet – spiser kalkun juleaften, mens mere end hver fjerde nordjyde og hver tredje fynbo foretrækker medisterpølsen.

Til sammenligning er det kun omkring hver tyvende københavner og nordsjællænder, der sætter tænderne i kalkun eller medisterpølse juleaften.

”Når det kommer til andre alternativer, fx medisterpølse og kalkun, er der stor uenighed mellem regionerne. Og det er ofte med København og Nordsjælland på den ene side og Fyn og Jylland på den anden,” siger Ditte Søndergaard Nielsen, der er senior brand manager for Karolines Køkken.

Jyderne dypper chips i sovsen, københavnerne undgår dem

Og så er der en nyere spiller i feltet – chips. For nogen er det utænkeligt at skulle undvære dette sprøde element på juletallerkenen, mens det for andre slet ikke hører til. Halvdelen af alle danskere svarer i undersøgelsen, at de spiser chips juleaften.

Blandt sønderjyder, nordjyder og fynboer er det omkring 6 ud af 10, der deler begejstringen for de sprøde kartoffelflager, mens det i København og Nordsjælland kun er 3 ud af 10.
”Det tyder altså på, at vores julemadvaner i høj grad afhænger af, hvor i landet vi bor, og hvilke traditioner vi er vokset op med,” siger Ditte Søndergaard Nielsen.

Der er dog én ting, de fleste danskere kan blive enige om på tværs af regionerne, nemlig det søde punktum på juleaften. Hele 9 ud af 10 af danskere slutter nemlig julemiddagen af med en skål risalamande med kirsebærsovs. Dette gælder også for sønderjyderne.

Sådan bruger du juleresterne bedst

Om det er and, flæskesteg eller medisterpølse, der pryder julebordet den 24. december, så vil der i mange hjem være mad tilovers i de følgende juledage. Derfor har Karolines Køkken samlet nogle gode råd til, hvordan du kan bruge dine julerester fornuftigt og dermed undgå madspild.

”Rigtig mange danskere går op i at mindske deres madspild. Det gælder også i juletiden, hvor man bruger ekstra meget tid i køkkenet, og køleskabet derfor sjældent står tomt. Men man behøver ikke at spise julemad i flere dage, bare fordi man har rester tilovers. Kun fantasien sætter grænser, når det kommer til alternative madretter i dagene efter jul,” siger Ditte Søndergaard Nielsen.

3 gode råd til mindsket julespild

1. Brug anden til risotto
Har du køleskabet fuld af and, kan du bruge kødet til at lave en speltotto med and, græskar, chili og ingefær. Speltotto er risottoens sunde fætter, der er lavet på spelt. Prop en masse gode grøntsager i din speltotto og brug anden som topping, tilsat ingefær, chili og koriander.

2. Spis flæskestegssandwich til frokost
Har du fået flæskesteg, kartofler og brun sovs flere gange, end du kan tælle på en hånd, men stadig har rester tilbage, så brug flæskestegen og de sprøde svær i en sandwich de følgende dage. Tilføj både syltet og frisk rødkål og snit nogle skiver æble for at give sandwichen et frisk touch.

3. Lav pizza ud af kartofler eller and
Er der blevet kogt for mange kartofler juleaften, så gå den italienske vej og lav kartoffelpizzaer med dine rester. Hvis du har ekstra and tilovers, kan du også lave en utraditionel julepizza med and, grønkål, figner og æbler.

Nøgletal fra Karolines Køkkens undersøgelse 2022

  • 78 procent og 83 procent af sønderjyderne spiser brun sovs og kartofler juleaften
  • 63 procent af sønderjyderne spiser and juleaften.
  • 50 procent af sønderjyderne spiser flæskesteg juleaften.
  • 23 procent af sønderjyderne spiser kalkun juleaften. Landsgennemsnittet er 8 procent.
  • 28 procent af nordjyderne og 31 procent af fynboerne spiser medisterpølse juleaften. Til sammenligning er det kun 5 procent af nordsjællænderne. Kun 16 procent af sønderjyderne spiser medisterpølse juleaften.
  • 53 procent af danskerne spiser chips juleaften.
  • 59 procent af sønderjyderne spiser chips juleaften, mens tallet for nordjyderne lyder på
  • 63 procent og 65 procent af fynboerne. I Nordsjælland lyder tallet på 32 procent, mens det i København er 35 procent.
  • 88 procent af danskerne spiser risalamande juleaften.
  • 91 procent af sønderjyderne spiser risalamande juleaften.

Om undersøgelsen

Befolkningsundersøgelsen baserer sig på cirka 1000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarks panel i perioden 12. januar til 19. januar 2022. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariabler er sikret ved efterfølgende vægtning.

Læs de friske nyheder hver dag på Fællesavisen.dk
for Christiansfeld, Lunderskov og Vamdrup.

HAR DU EN NYHED?
Ring til webmaster, journalist Sv.E. Brodersen tlf. 2076 1253.