Hung Le hængt ud i Berlingske
Dagbladet Berlingske bragte 1. marts læge Hung Le, Christiansfeld, i søgelyset i en kritisk artikel om udlevering af slangemidlet Wegovy.
Avisen afslørede, at flere læger og klinikker udleverer slankemidlet til ikke-overvægtige, selv om Lægemiddelstyrelsen kun har godkendt Wegovy til svært overvægtige med en BMI over 30.
Avisens journalist udfyldte onlineklinikken Skanfelds kontaktformular og blev ringet op af klinikkens sygeplejerske.
Efter knap seks minutters samtale udskrev hun Wegovy til afhentning på et apotek og fremsendte en faktura på ca. 1.000 kr. for rådgivning. Desuden kostede Wegovy til en måned 1.323 kr på apoteket.
Berlingske har efterfølgende forgæves i flere uger søgt at få en reaktion fra speciallæge Hung Le.
Ikke ulovligt
Selv om klinikken ikke har gjort noget ulovligt, kritiseres den af bl.a. professor Sten Madsbad, Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital for ikke at følge myndighedernes anbefalinger om, at Wegovy er godkendt til svært overvægtige med BMI over 30 og til patienter med et BMI over 27 med følgesygdomme.
»Det er selvfølgelig uacceptabelt og misbrug af lægemidlet. Reglerne omkring BMI over 27 med følgesygdomme eller et BMI over 30 bør følges,« siger Sten Madsbad til Berlingske.
Han forklarer, at man på Hvidovre Hospital ville tage blodprøver for kolesterol, måle blodtryk og undersøge for diabetes, ligesom personen vejes. Når Wegovy opstartes, bør lægen også udarbejde en plan for opfølgning og vedligeholdelse af vægttabet via livsstilsændringer i form af motion og kost, siger professoren.
Risikabelt
»Der kan gå mange ting galt her. Måske er patienten forinden blevet afvist hos egen læge, som har frarådet Wegovy, fordi patienten har en spiseforstyrrelse. Patientens egen læge ved mange ting om den pågældende, som onlinelægen ikke ved,« siger formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, speciallæge Bolette Friderichsen.
Henri.