Blue Kolding overvejer at skylle kloakrør for at fjerne lugten

På et borgermøde forsøgte borgerne at få Blue Kolding til at tage ansvar for lugtproblemet.

Fra BlueKolding deltog projektleder Martin Staunsbjerg. På sin LinedIn profil skriver han, at han ”Laver lort om til lagkage”.

Blue Kolding har åbenbart været uvidende om de lugtproblemer, som en del borgere oplever omkring Tandlægeklinikken, Meny og Skolen. Men nu vil Blue Kolding dog kortlægge problemet og måske foretage en udskyldning af spillevandssystemet.

Det fremgår af et referat fra borgemødet onsdag den 19. april 2023 på Christiansfeld Skole. Referatet er udarbejdet af klinikkoordinator Laila F. Hauge.

Fra Blue Kolding var projektleder Martin Staunsbjerg mødt frem for at lytte.
De ca. 20 fremmødte skrev deres navne og mail samt mobilnumre på en liste, så Blue Kolding kan sende meddelelser til dem om sagens gang.

Det blev aftalt, at borgerne nu noterer datoer på, hvornår det lugter.
Vest for Kongensgade er der ingen problemer. Øst for Kongensgade er der problemer, men ikke i de nye kvarterer.

Borgerne HAR forsøgt at løse problemet

Fra tandlægeklinikken i Lindegade gjorde man rede for, hvor meget man har fået lavet for at fjerne lugten på klinikken Lindegade 52. Klinikken kan ikke flytte pga. lugten. Det vil have store økonomiske konsekvenser. Også for private har det økonomiske konsekvenser.

Skolen har også haft rotte problemer og ikke-afproppede rør, som har ført til store problemer/lugt. Men skolen har efter udbedringer fået lugtproblemer igen. Dette var Blue Kolding ikke vidende om.

J. Rudebeck gjorde opmærksom på, at når der er østenvind, så bliver det meget slemt. I Odense har der også været et problem med dobbelt kloakering og store lugtgener.
Lejere flytter pga. lugt i husene.

Fremmødte borgere oplyste, at det både er udenfor og indenfor, det lugter.
Flere har allerede gjort meget for at afhjælpe problemet. Håndværkere har skiftet rør m.m. i huset, fx hos Tandlægerne.

Blue Kolding har ikke hørt noget

Blue Kolding blev spurgt, hvor længe man har kendt til problemet. Det er fx ca. 1½ år siden, at Meny i Christiansfeld har gjort opmærksom på problemet. Men der er fra kommunen/Blue Kolding ikke gjort noget ved dette.

Kommunen har heller ikke haft kontakt med skolen, hvor man har foretaget ændringer i rør m.m for at komme af med lugten.

Blue Kolding oplyste, at det er et graviterende system, der er anlagt. Der er lagt to nye ledninger, en til regnvand og en til spildevand.

Blue Kolding mener ikke, at det er separeringen, der er problemet. Lige nu fungerer det ikke helt som det skal; den tekniske separering ikke helt færdig endnu.

Offentligt eller privat?

Blue Kolding har kun ansvaret for det offentlige del af kloakeringen. Ristene i vejen har en vandlås, og det skal huse også have for at forhindre at lugten kommer indenfor. Ristene i vejene skal have huller for at kunne komme af med lugten.

Der blev peget på, at rørene er blevet smallere, og at det kan give problemer med faldstammer. Blue Kolding forklarede, at ved separeringen er rørene blevet dimensioneret op. De forklarede, at det, der evt. kan gøres, er at skylle rørene igennem for at få skyllet evt. aflejringer af skidt væk.

Hvis det lugter inde i et hus, kan årsagen være vandlåse, som er utætte eller ubrugte vandlåse. Badekar som aldrig bruges. Installationer, som ikke har en vandlås og gamle rør, hvor samlingerne er utætte, kan give lugt.

Hvad skal vi gøre?

Men borgerne fastholdt, at problemerne er opstået EFTER spildevands-separationen og ikke før.

– Vi står som private og erhvervsfolk afmægtige overfor problemet, mente borgerne, som ønskede, at kommunen / Blue Kolding skulle løse sagen.

Der blev talt om, at Arla og Danæg måske kan være en del af problemet. Men Arla har eget renseværk. Blue Kolding er ikke bekendt med problemer i nærheden af Arla.

I den gamle Nordea bygning lugter det også meget. Lugten trækker op igennem huset. Vind kan spille ind på problemet.

Blue Kolding lovede at komme med en løsning så hurtigt som muligt.
Entreprenøren er blevet kontaktet og har ikke haft nogen kommentarer.

Se også