Hjælp til et forarmet Sønderjylland

Hvad betalte Danmark for genforeningen med Sønderjylland?

Det undersøger Niels Jensen i sin nye bog.

Da Danmark i 1920 overtog Nordslesvig fra Preussen, var det en nedslidt og mishandlet landsdel – menneskeligt og materielt.

Fire års verdenskrig havde sat dybe spor, og det blev dyrt.

Det kostede milliarder af nutidskroner at opbygge Sønderjylland. Nordslesvig var infrastrukturelt et fallitbo. Landsdelen var slidt ned af den preussiske fortyskningspolitik og 1. Verdenskrigs udpining af menneskelige og materielle ressourcer.

”Hjælpen til Sønderjylland” handler om de store infrastrukturprojekter – broer, veje, elektricitetsforsyning, kortlægning og meget andet, der i perioden frem til 1940 løftede Sønderjylland til niveau med resten af landet. Den dag i dag nyder landsdelen godt af de ekstraordinære investeringer fra 1920 til 1940.

Bogen kaster lys over et ofte overset kapitel i fortællingen om udviklingen af dansk infrastruktur og bygger på kilder og billedmateriale indsamlet af forfatteren gennem 50 år. Visuelt byder bogen f.eks. på gamle landkort, annoncer og sejlplaner for Sønderjyllands færgeruter samt unikke fotografier af jernbaner, lokomotiver og de velkendte, historiske stationsbygninger.

Man kan bl.a. læse om:
• Den sønderjydske Jernbane-Kommission
• Øjenvidnerne
• Broerne, færgerne og fyrvæsenet
• Postvæsenet, telefon og telegraf
• Elektricitetsforsyningen og meget mere …

Niels Jensen (f. 1942) er uddannet teknikumingeniør og har i 35 år virket som dagbladsjournalist og forfatter. Han har skrevet mere end 40 bøger om historiske emner og holder foredrag om Danmarks nyere historie.

Se også