Arkæologer finder keramik fra jernalderen i Vonsild

Arkæologer fra Museum Sønderjylland i Haderslev har i nogen tid gravet i jorden ved det nye byggeområde syd for Vonsild. Og de finder tegn fra år 0.

Arkæolog Mette Nissen står i spidsen for udgravningen af endnu et område ved Langholtgård i Vonsild.

Her finder de fine gårdsanlæg, som kan dateres til omkring år 0, altså fra midten af Jernalderen. Der boede altså folk i Vonsild på Kristi tid. Gårdene har været omgivet af hegn, og ud over typisk et par huse indenfor samme indhegning er der gruber med keramik fra samme periode.

Landsbyen blev i 1400-tallet kaldt Odenschulde. Det kunne betyde Odins kilde og kunne henvise til den gamle Lawen Å, som i dag hedder Seest Mølleå. Den løber gennem Vonsild, men har sit udspring i Svanemosen 3 km sydvest for Vonsild. Men i 1678-83 skrives navnet som Wonnsiedel, som betyder noget i retning af Lykkelig bosættelse. Allerede fra 1200-tallet lå der en middelalderkirke i Vonsild.

Udgravningen fortsætter endnu nogle uger.

Se også