Christiansfeld beskrives som en tidslomme og en kulturhistorisk perle i Berlingskes FRI-magasin

“En magisk tidslomme”. Sådan beskriver Berlingskes reporter Hanne Vinther Mikkelsen Christiansfeld i avisens FRI-magasin, der denne gang handler om ’Danske UNESCO-perler”.

Udover Christiansfeld omtales verdens største isbræ ved Ilulissat-fjorden i Grønland. Den blev allerede i 2004 optaget på verdensarvs-listen.

De øvrige UNESCO-steder i Danmark er Jelling Monumenterne, Roskilde Domkirke, Kronborg Slot, Stevns Klint, Vadehavet, Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland og de grønlandske naturområder Kujataa og Aasivissuit Nipisat. De er ikke med i magasinet. Desuden omtales arkitekturen i Købenavn, som i 2023 er kåret som verdens arkitekturhovedstad af UNESCO.

Christiansfeld Handelsstands bestyrelse forventer, at den meget positive omtale af Christiansfeld vil få nogle af de tusindvis af Berlingske-læsere til at tage en tur indenom byen, der – som de skriver – kun ligger 3 minutter fra motorvejen.
I artiklen om Christiansfeld kan man bl.a. læse:

”Det er, som om tiden har været sat på pause gennem alle årene i den pittoreske by. Fristaden er nærmest som et frilandsmuseum. Du fornemmer med det samme, hvor forunderligt fredfyldt her er. For byen er bygget efter treenigheden: Ro, regelmæssighed og rum til et religiøst liv. Arkitekturen understreger tydeligt, at alt udgår fra kirken. Sartgule, stramt designede stenhuse står på snorlige rækker i brostensbelagte gader med kirken som samlingspunkt.”

Mange andre af byens seværdigeheder fremhæves med begejstring – bl.a. kakkelovnene, Gudsageren og byens smukke enkelhed og detaljer.

Så måske skulle vi, der bor her, genopdage vores helt specielle by!

Se også