Her kan du opleve, hvordan det var at gå i skole – i gamle dage!

Sønderjysk Skolemuseum i Over Lerte holder åbent hus lørdag den 19. august, hvor børn og voksne kan opleve en sjov eftermiddag.

Klasseværelset er indrettet med pulte, kateder, sorte tavler og tavler med skråskrift.

Sønderjysk Skolemuseum holder åbent hus lørdag d. 19. august fra kl. 13.

Skolemuseet ligger ved siden af Dansk Klokkemuseum på adressen Farrisvej 10, Over Lerte, 6560 Sommersted.

Der er fri entré, så man kan bare møde op med børn eller børnebørn.

– Vi har lagt op til en sjov eftermiddag, hvor man bl.a. kan lege gamle lege, bage pandekager på det gamle komfur, synge forbudte sange fra den tyske tid, blive undervist med bl.a. blækskrivning. Der kan købes kaffe, kage og is, hedder det i indbydelsen.
I oktober 2022 blev skolemuseets nye Tarzanbane og bålhytte indviet, så den er klar til at blive brugt.

Den gamle skole

Skolen består af en landsbyskole fra 1856 og en tilbygning fra 1907.

I skolestuen fra 1907 er der fokus på genforeningstiden fra 1920 og frem til 1945.

Skolestuen er møbleret med skolemøbler fra begyndelsen af det 20. århundrede; de ældste skolemøbler og vendetavlen er fra før Genforeningen i 1920, altså fra den tyske tid, og det nyeste fra 1950’erne. Den store tavle blev sat op efter Genforeningen og bærer spor af flere årtiers brug.

Fra andre skoler

Ingen af skolemøblerne stammer fra Over Lerte skole, men er gaver fra andre steder i Sønderjylland samt fra Museet på Sønderborg Slot. Skolestuen har i 1930’erne rummet over 50 børn fra 1. til 7. årgang.

I museets forstue fortæller 3 plancher om 3 vigtige perioder i sønderjysk og dansk skolehistorie, og i 3 udstillingsskabe vises konkrete eksempler på både tyske og danske undervisningsmaterialer og elevarbejder, det ældste er et regnehæfte fra 1799. Her ses også skrive-, diktat- og stilehæfter, tegnearbejder og håndarbejder fra 1890’erne til 1945.

Ikke bare pjat!

Hvordan læreren har planlagt undervisningen af alle børn i samme klasseværelse kan ses på 2 læseplaner, en fra 1872 og en fra 1909, altså begge fra tysk tid.

Gamle skolebilleder viser alvorlige, velafrettede børn og strengt udseende lærere, mens smilene er fremme på nyere billeder – så her kan man måske fornemme udviklingen blandt lærere og elever.

Se også