Tyrstrup Kirke er fin igen efter hærværk

Maler Rene Elbæk rykkede straks ud og fik fjernet hærværket.

Onsdag morgen i sidste uge opdagede man, at der var forøvet hærværk på Tyrstrup Kirkes sydmur samt på kirkegårdens diger.

Gerningsmanden (M/K) har benyttet spray-maling. Og dåserne stammer formentlig fra den virksomhed, der har lagt asfalt på gaderne i Christiansfeld. Her er nemlig sket et tyveri.
Kirkens personale kontaktede maler Rene Elbæk, som straks rykkede ud og vidste, hvad der skulle gøres.

– Man skal jo lige være lidt forsigtig med det, så man ikke gør det værre, fortæller Rene Elbæk til Fællesavisen.

Og faktisk henvendte Nationalmuseet sig straks, da hærværket blev offentligt kendt og ville lige sikre sig, at der ikke skete overlast på den bevaringsværdige smukke gamle kirke, som er bygget fra 1862 til 1863.

Men kirketjener Lene Østergaard Hansen kunne oplyse Nationalmuseet om, at der var en kyndig mand på opgaven.

– Vi smurte noget på og lod det stå natten over. Derefter kunne vi fjerne malingen. Der er stadig noget på digerne, som vi skal have kigget på. Men ellers er det lykkedes at få det væk, oplyser maler Rene Elbæk.

Meldt til politiet

Der er malet graffiti med spray fem steder. To steder på selve kirken, på en trappe op til kirken, på kirkediget, samt på fortovet uden for Tyrstrup Sognehus. Det meningsløse hærværk er meldt til politiet, og når den skyldige findes, vil udgiften til afrensningen af malingen indgå i erstatningskravet.

– Men selv om episoderne nu er meldt til politiet, er det jo hamrende ærgerligt, at nogen føler sig berettiget til at vandalisere vores fælles historie, skriver kirken på sin Facebook-side.

Hvem siger ”arrig”?

Udover de ulæselige kruseduller, er ordet ”arrige_pro.dk” skrevet med hvid graffitimaling på de gamle kampesten i kirkens mur.

Søger man på dette navn, kommer der ikke noget frem på internettet. Pro.dk alene er dog et IT-firma.

Ordet ”arrig” er gammel dansk og betyder ”vred og ophidset”. Det bruges stadig i Sønderjylland.

Har du set noget mistænkeligt omkring kirke og kirkegård, eller har du måske et spor, så kan du kontakte politiet på telefon 114 og sige, at det drejer sig om hærværket på Tyrstrup Kirke.

Se også