Danskere på landet er de mest lykkelige

Det viser ny undersøgelse og bog fra RealDania.

En af bogens forskere er Heike Johansen, som er Ph.D. og lektor ved Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet.

Danskere på landet oplever, at deres eget bidrag til de lokale fællesskaber har stor betydning.

Det er én af pointerne i en ny bog fra Realdania, der samler viden fra et stort forskningsprojekt om, hvad der giver folk på landet livskvalitet.

Høj levestandard giver ikke høj livskvalitet

Måler man på objektive faktorer som indkomst, sundhed og uddannelsesniveau, er det danskerne bosat i byerne, der har den højeste levestandard.

Men beder man danskerne selv om at vurdere deres livskvalitet, ja, så er det dem, der bor i landdistrikterne, der selv oplever at have den højeste livskvalitet.
Det fænomen er i forskerkredse kendt som ‘landdistrikternes lykkeparadoks’.

Men hvad er det, som gør danskerne på landet mere lykkelige end gennemsnitsdanskeren?
Det spørgsmål forsøger bogen ‘Livskvalitet på landet – mennesker, steder og fællesskaber’ at give svar på. Bogen formidler resultater fra et Realdania-finansieret forskningsprojekt, hvor en række forskere med fire forskellige metoder har undersøgt livskvaliteten på landet.

Daglig rytme og natur

– Meget tyder på, at hverdagslivet er tæt koblet til nærheden og adgangen til naturen, siger Stine Lea Jacobi, der er programchef i Realdania.

“Meget tyder på, at hverdagslivet på landet har en særlig rytme, der er tæt koblet til nærheden og adgangen til naturen.

Samtidig har de fysiske mødesteder en stor betydning for livskvaliteten, ligesom det personlige engagement i de lokale fællesskaber er noget, som påvirker livskvaliteten positivt,” siger Stine Lea Jacobi, der er programchef i Realdania, som nu kalder sig en filantropiske forening

Arbejder i byer, men bor på landet

Virkeligheden er, at mange, der bor på landet, arbejder i byerne. Og dem, der bor i byerne, måske har et sommerhus eller familie på landet.

Samtidig er by- og landdistrikter gennem de seneste årtier blevet bundet tættere og tættere sammen af infrastruktur og urbanisering.

Forskningsartiklerne er i bogen suppleret med litterære bidrag af bl.a. Josefine Klougart, Søren Vester, Jørgen Skouboe, Anna Emma Haudal og arkitekterne bag tegnestuen Hahn Lavsen.

‘Livskvalitet på landet – mennesker, steder og fællesskaber’ bliver solgt på udvalgte kulturinstitutioner rundt om i landet og vil derudover kunne afhentes gratis hos Realdania på Jarmers Plads 2, 1551 København K. Den kan også downloades.

Se også