Kommunen afviser Hejls Vandværks plan om at lade sommerhusejere betale ekstra
Kommunen vil ikke acceptere, at Teglgården og Mindegårdens beboere skulle betale 8,25 kr. pr. kubikmeter vand, mens Hejls Vandværks egne forbrugere kun skulle betale kr. 3,25 pr. kubikmeter vand.
By- og Udviklingsforvaltningen i Kolding Kommune har afvist at godkende Hejls Vandværks priser for det kommende år. Årsagen er, at vandværket kræver en langt højere pris af sommerhusejerne i Mindegården og Teglgården end af de øvrige brugere.
Det har kommunen meddelt formanden for Hejls Vandværk, Peter Haar Krag.
Kolding Kommune modtog den 31. oktober 2023 et takstblad for året 2024 fra Hejls Vandværk til godkendelse. Ud over takstbladet indsendte formanden regnskab for 2022 og budget m.m.
Det er normalt en formsag. Kommunen godkender stort set altid vandværkernes priser. Det gjorde kommunnen også i 2023.
Men ikke denne gang, hvor sagen havde været nævnt i bl.a. Fællesavisen.
Kommunen afviste de forskellige priser
Med baggrund i vandforsyningslovens § 53, stk. 1 afslog kommunen at godkende priserne for 2024.
Begrundelsen var, at der manglede en aftale mellem Hejls Vandværk og de to sommerhusområder, samt en begrundelse for fordeling af budgetterede omkostninger mellem de tre betalende parter (egne forbrugere og de to sommerhusområder).
Baggrund for sagen
Hejls Vandværk sælger vand til de to ejerforeninger, der videresender vandet til sommerhusene og nogle få helårsboliger.
De to ejerforeninger – Teglgården og Mindegården – distribuerer vandet internt inden for deres områder, vedligeholder egne ledningsnet og kontrollerer selv drikkevandkvaliteten.
Hejls Vandværk indførte i 2023 en differentieret takst, hvor Teglgården og Mindegården skulle betale 8,25 kr. pr. kubikmeter vand, mens Hejls Vandværks egne forbrugere kun skulle betale kr. 3,25 pr. m3 vand.
Ved godkendelse af taksterne for 2023 stillede kommunens forvaltning spørgsmålstegn ved prisforskellen.
Hejls Vandværk oplyste kommunen om vandværkets ekstra udgifter, som skulle dækkes, og at der var indgået en aftale med de to distributionsselskaber herom. Forvaltningen godkendte derfor taksterne for 2023.
Der var ingen aftale
Kolding Kommune blev senere via telefonisk henvendelse og to møder med Ejerforeningen Teglgården orienteret om, at der ikke har været tale om en egentlig forhandling, og at beslutningen om taksterne for 2023 på forhånd var truffet af Hejls Vandværk.
Ved mødet mellem Teglgården og forvaltningen oplyste ejerforeningen ligeledes om, at de helst vil sammenlægges med Hejls Vandværk, og at de vil gøre det, der skal til for at Hejls Vandværk og dets egne forbrugere ikke får udgifter ved en sammenlægning.
Frygter overtagelse
Vandværket i Hejls er imidlertid ikke så interesseret i dette. Det vil nemlig betyde, at alle sommerhusejerne får hver en stemme, mens der nu kun er én stemme for hver af ejerforeningerne. Med andre ord risikerede Hejls Vandværk altså at blive overtaget af sommerhusejerne.
Den 4. oktober 2023 blev der afholdt et møde mellem Hejls Vandværk og Kolding Kommune om sagen.
Ønsket fra Teglgården om sammenlægning, og at sammenlægningen ikke skal indebære nogle udgifter for Hejls Vandvæk, blev også nævnt.
Kolding Kommune ser positivt på sammenlægningen og tilbød at arrangere et fælles møde og hjælpe parterne med en sammenlægning. Med hensyn til taksterne for salg af vand mellem vandværker og fastsættelse af prisen henviste kommunen til en publikation om samarbejde og sammenlægning fra Danske Vandværker.
Hejls Vandværk afviste en sammenlægning og ønskede hverken at starte en dialog herom med eller uden kommunen som mellemand. Men vandværket ville indsende et nyt forslag til takster.
Den 31. oktober 2023 indsendte Hejls Vandværk så altså et takstblad for 2024 til Kolding Kommune sammen med regnskab for 2022 og budget 2024 samt et brev med begrundelse for at hæve taksterne: De kommende års udgifter samt allerede afholdte udgifter fra 2023 vedr. ringforbindelse, grundvandsbeskyttelse og forbedringer på vandværket.
Vandværket ville nu indføre en afgift per boligenhed (både egne forbrugere og de to distributionsselskabers forbrugere) og fortsætte med at opkræve en fast årlig afgift pr. måler. Herudover ville m3-prisen være ens for alle.
Det lød umiddelbart godt nok, men den 1. november 2023 stillede Kolding Kommune nogle afklarende spørgsmål til Hejls Vandværk.
Disse spørgsmål svarede Hejls Vandværks bestyrelse på den 13. november 2023. Man vedlagde også en liste over vandværkets udgifter i 2023, som alle – efter vandværkets mening – skal være med til at betale. Omkostningerne er delt under fire temaer: Produktionsomkostninger, distributionsomkostninger, administrationsomkostninger og udgifter i 2023 til ombygning af vandværket, BNBO og ringforbindelse.
Men da kommunen den 29. november spurgte Teglgårdens Ejerforening, om de havde modtaget Hejls Vandværks takster for 2024, og om de havde indgået en aftale med dem herom, svarede Teglgården den 10. december, at man ikke havde kendskab til takstbladet, og at der heller ikke var indgået en aftale.
Den 5. december 2023 havde kommunen henvendt sig til Hejls Vandværk med en lang række afklarende spørgsmål om følgende:
1. Beregningsgrundlaget for taksterne.
2. Om der var indgået aftaler mellem parterne om de nye takster.
3. Om brug af Danske Vandværkers prisberegningsmetode.
4. Om forbrugernes betaling af de ekstra omkostninger fra 2023 mht. fordeling og hvor længe.
5. Om at kommunen ikke kan godkende takstbladet grundet utilstrækkeligt oplyst grundlag.
6. Om at kommunen gerne vil være behjælpelig med en dialog.
Nej tak til sammenlægning
Den 7. december 2023 svarede vandværkets bestyrelse ved at indsende sit svar vedlagt et regneark med budget for 2024 samt fordeling af omkostningerne. Budgettet omfatter produktionsomkostninger inkl. BNBO, distributionsomkostninger samt administrationsomkostninger.
Svarene på kommunens spørgsmål var kort sagt, at man ikke mente at kunne bruge den foreslåede beregningsmetode pga. kobling mellem ledningsnet og forsyningsledninger til forsyning til Teglgården og Mindegården.
Vandværket oplyste også, at man har gjort alt for at nedbringe vandspildet til under 10 pct.
På grund af den manglende godkendelse af takster og dermed manglende økonomi var vandværket nu i en vanskelig situation.
Vandværket sagde igen nej til kommunens forslag om sammenlægning.
Mangler en forklaring
Den 12. december 2023 henvendte Teglgårdens bestyrelse sig og oplyste, at Teglgården principielt ikke har noget imod betaling af takster herunder også differentierede, men de mangler en begrundelse og præcisering af, hvad de betaler for. De mener, at opkrævning af produktionsomkostninger og noget administration kan være relevant, men ikke distributionsomkostningerne.
De har heller ikke noget imod betaling pr boligenhed, hvis det er begrundet og giver mening.
Den 15. december 2023 sendte Kolding Kommune sine svar og bemærkninger om godkendelse af takster, hvori det bl.a. fremgår, at kommunen ikke kan godkende de indsendte takster og uafklarede forhold i sagen.
Vandværket får dog tilladelse til at opkræve taksterne på betingelse af, at de senere kan tilbagereguleres.
Tavs partshøring
Kolding Kommunes afgørelse om afslag på godkendelse af Hejls Vandværks priser i 2024 har været til høring hos Hejls Vandværk fra den 21.12. 2023 til 17.01.2024. Da Kolding Kommune ikke har modtaget høringssvar eller bemærkninger fra vandværket, er afgørelsen nu stadfæstet.
Vandværket kan dog stadig klage over kommunens afgørelse til en højere administrativ myndighed, jf. § 76, nr. 4 i vandforsyningsloven. Vil vandværket føre en sag ved domstolene, skal det ske inden seks måneder.