Alternative mediebrugere er ikke ekstreme

Danskere, der bruger alternative medier, vender ikke ryggen til etablerede nyhedsmedier. Tværtimod opsøger de nyheder fra danske dagblade i højere grad end resten af befolkningen.

Det viser et nyt forskningsstudie fra Aarhus Universitet, der er offentliggjort af Nordicom ved Gøteborgs Universitet. Studiet er baseret på et repræsentativt udsnit af den voksne befolkning.

Ikke ekstreme

”Brugerne af både venstre- og højreorienterede alternative medier hælder ideologisk mere til venstre eller højre end resten af befolkningen.

Dog indikerer studiet ikke, at brugerne i gennemsnit indtager ekstreme ideologiske standpunkter,” siger Miriam Kroman Brems, der er forfatter til studiet og ph.d.-studerende ved Afdeling for Medievidenskab og Journalistik ved Aarhus Universitet.

Langt fra magten

Brugen af alternative medier er mere udbredt blandt mænd, blandt ældre og i yderområderne, som geografisk er langt fra magtens centrum.

”Noget, der måske vil overraske mange, er, at undersøgelsen ikke viser nogen klar sammenhæng mellem brug af alternative medier og uddannelsesniveau. Med andre ord synes alternative medier at appellere til folk på alle uddannelsesniveauer,” siger Miriam Kroman Brems.

Undersøgelsen viser også, at brugerne af alternative medier har en stærk interesse for politik.

”Det er interessant, fordi det er et karaktertræk, vi normalt forbinder med den ideelle samfundsborger,” siger forskeren.

Se også