Det skal være sjovt at være med, for CIF eksisterede ikke uden frivillige

– Mange mener, at man kan betale sig fra alt det trælse arbejde. Men foreningerne eksisterer ikke i fremtiden, hvis ikke vi har de frivillige, sagde formanden Birgitte Kjems Vester ved CIFs 100 års jubilæum.

Anne Marie Johansen – lokal kendt for Viggos lillebiler – blev kåret som foreningens ældste, nulevende medlem. Anne Marie er 91 år gammel og har bl.a. gået til krolf. Desuden blev det yngste medlem på 1½ år, Magnus Jürgensen, fremhævet. Han går til tumlestik.

– Fodbold, gymnastik, kurvebold, håndbold, ringridning, terrænløb, atletik, skydning, folkedans, volleyball, badminton, bueskydning, linedance, løb, krolf, spinning, fitness, bordtennis, basketball…

Disse aktiviteter og sikkert flere andre har været udbudt gennem de 100 år, som Christiansfeld Idræts Forening har eksisteret, sagde formanden Birgitte Kjems Vester, da CIF markerede sit jubilæum.

– Det handler om at være aktiv sammen med andre. Det er derfor, man er medlem af en idrætsforening. Det er det, der har drevet foreningen i alle 100 år, sagde Birgitte Kjems Vester i sin jubilæumstale.

– CIF er en forening med et stort aktivitetsniveau, stor opbakning fra byens borgere, dedikerede frivillige bestyrelsesmedlemmer, trænere og instruktører, masser er fester og sjov, men også alvor og påvirkning af ydre omstændigheder, sagde formanden.

Gennem kriser

– Vi ser også historien gå igen: Ønske om klubhuse, indsamlinger, bygning af klubhuse med frivillige kræfter, økonomiske kriser, der skal rettes op på, og problemer med at skaffe frivillige går også igen i flere af vidnesberetningerne i jubilæumsskriftet.

Alligevel er det lykkes at få foreningen godt gennem kriserne, og vi står i dag med en forening, der næsten har medlemsrekord, med trænere og instruktører og bestyrelsesmedlemmer, der stadig er frivillige, og med en forening, der har fundet et leje, vi kan håndtere, og med en god økonomi, konkluderede Birgitte Kjems Vester.

Det skal være sjovt

– Det skal primært være sjovt at gå til idræt. Det må også være en konkurrence, og det vil også være et mål at vinde sine kampe, især hvis man gør det sammen med andre, hvor holdånden og opbakningen fra holdkammerater betyder mere end alt andet, – uanset, om man spiller fodbold, træner saltomortaler til gymnastik eller spiller krolf.

Det handler om at være aktiv sammen med andre. Det er derfor, man er medlem i en idrætsforening. Det er det, der har drevet foreningen i alle 100 år. Og det er det, der vil drive foreningen de næste 100 år, sagde formanden.

Frivillighed under pres

– Vi er i en verden i dag, hvor de individuelle behov og ønsker fylder meget. Fleksibilitet i træning i både tid og aktivitet er vigtig for mange, bemærkede Birgitte Kjems Vester.

– Vi er også i en verden, hvor det frivillige initiativ er under pres. Mange har en holdning om, at man kan betale sig fra alt det trælse arbejde. Det kan man måske også – i hvert fald til en vis grad. Men foreningerne eksisterer ikke, heller ikke i fremtiden, hvis ikke vi har de frivillige til at danne rammer, sætte retning, have styr på økonomi og koordinere den daglige drift. Derfor er det vigtigste nu og i fremtiden at holde fast i alt det gode, man som individ får ud af at være frivillig: Altså gøre noget, som er udover ens egne behov, hvor belønningen er skulderklap, konstruktivt samvær med andre og anerkendelse for indsatsen.
Ja og så har man faktisk også mulighed for at få lidt indflydelse.

Mange var mødt op i Cuben til den officielle fejring af CIFs 100-års jubilæum. Udover den officielle markering er der planlagt flere andre arrangementer i foråret.

De næste 100 år

Formanden turde ikke give et bud på, hvordan de næste 100 år vil blive for CIF. Men hun hæftede sig ved, hvor få forandringer, der er sket siden 1924:

– Med den teknologiske udvikling, samfundet har gennemgået, så er det faktisk slående så lidt teknologien har haft indflydelse på fx fodbold og gymnastik. Jovist, bolden har nok gennemgået en teknologisk udvikling for at gøre den hurtigere, men den er stadig rund og skal pumpes op med luft.

Der er udviklet teknologi til at måle hastighed og mulighed for at dømme med VAR, men det er nu ikke nået ud på vores kampbaner endnu.

Og banerne har også gennemgået en udvikling i opbygning, græsblanding og klipning, men spillerne brokker sig nok lige så meget i dag over knolde og vandpytter, som man gjorde i 1924, hvor en mark blev pløjet op og planeret med hestespand og håndskovl.

Mere udendørs

– Men det, vi gerne vil lige nu og de næste år, er at udvikle på den trend, vi ser nu med udendørstræning og udendørsaktivitet, sagde CIFs formand.

– Derfor har vi sat gang i udviklingen af områderne omkring Cuben, hvor vi sætter fokus på aktivitet, fællesskab og frivillighed. Vi ønsker med projektet Christiansfeld Multipark at få etableret nogle faciliteter, der motiverer til aktiv leg og bevægelse uanset alder og størrelse, og hvor man så kan mødes og være aktiv sammen med andre, når man har lyst.

Vi er begyndt at finde penge til første etape, hvor budgettet lige nu ligger på ca. 5 mill. kroner. Derfor har vi også besluttet, at vores fødselsdagsønsker skal gå til etablering af første etape, sagde formanden, som opfordrede til at støtte med både små og større beløb.
Jubilæet fejres med en række arrangementer i den kommende tid. Finalen er en jubilæumsfest den 1. juni i Cuben.

Til 50-års jubilæet var der 1.000 gæster til festen, så der er måske en chance for, at Cuben også kan få fuldt hus til 100-års festen.

Se også