Prinsesse Benedikte åbner onsdag udstilling med Prinsessekjoler på Koldinghus

Prinsesse Benedikte fra brylluppet med Prins Richard af Sayn-Wittgenstein-Berleburg, som blev fejret på Fredensborg Slot 3. februar 1968. Brudekjolen er syet i råhvid silkesatin og afstivet, så faconen fastholdes. Til brudekjolen bar Prinsesse Benedikte et familiebrudeslør af irske kniplinger. Foto: Rigmor Mydtskov.

Fra 25. april kan man på Koldinghus komme tæt på et udvalg af kongelige gallakjoler, skabt af Jørgen Bender til H.K.H. Prinsesse Benedikte, der er æresprotektor for Koldinghus.

Udstillingen, der vises i anledning af Prinsessens 80-års fødselsdag, åbnes af Prinsessen selv onsdag 24. april kl. 14.00. Det er dog kun akkrediterede pressefolk, der har adgang denne dag.

Prinsessen og modeskaberen

En kongelig kjole skabes som oftest til en given anledning, og designet bliver til i tæt samarbejde med bæreren. Derfor har udstillingen på Koldinghus fokus på samarbejdet mellem Prinsessen og modeskaberen Jørgen Bender, som kreerede et væld af kjoler til Prinsessen. Jørgen Bender (1938-1999) var nemlig Kongehusets mest betydningsfulde modeskaber, der gennem fire årtier og skiftende modetendenser designede og syede bl.a. for Prinsessen, men også for Dronning Ingrid, Dronning Margrethe og Dronning Anne-Marie, fortæller kommunikationschef Nanna Ebert fra Kongernes Samling.

Benedikte fylder 80

Udstillingen vises i anledning af Prinsesse Benediktes 80-års fødselsdag i 2024, og den er med sin iscenesættelse af mere end 20 smukke dragter udtryk for Prinsessens mangeårige virke.

”Prinsessekjoler” er både en markering af Prinsessens runde fødselsdag 29. april 2024 og en kreativ hyldest til modeskaberen Jørgen Bender, der allerede som 14-årig kom i lære i den legendariske modeskaber Holger Bloms salon, som han overtog ved grundlæggerens død i 1965.
Kongelige kunder

Haute couturens klassiske dyder præger Jørgen Benders arbejde, som er kendetegnet ved både fantasirigdom og traditionsbevidsthed.

Hans kreationer er blevet til i tæt dialog med de kongelige kunder. Kjolerne er typisk skabt til særlige begivenheder, og Prinsesse Benedikte lod ofte Bender ændre og omsy sine kjoler, så de kunne præsenteres på ny.

Der udstilles mere end 20 kjoler, der spænder over fødselsdagskjoler, en sølvbryllupskjole samt almindelige selskabskjoler til en ventekjole og Prinsessens brudekjole, fortæller kommunikationschef Nanna Ebert.
Udover at give et indblik i Jørgen Benders æstetiske og detaljerige håndværk, giver udstillingen også et vue over fire årtiers modehistorie, idet udvalget er skabt i perioden 1968 til 1999.

På Koldinghus

Udstillingen blev vist på Amalienborgmuseet i en mindre version i 2020. I den aktuelle opsætning på Koldinghus er kjolerne iscenesat i en ny scenografi og suppleres med interviews med Prinsessen selv. Dertil kommer to nyere dragter skabt af Benders lærling Johnny Wichmann fra Wichmann Couture, som udtryk for Prinsessens fortsatte arbejde med design og kunsthåndværk også efter Benders død. Dragterne blev båret ved hhv. Prinsessens egen 75-års fødselsdag i 2019 og fejringen af H.K.H. Kronprins Christians 18-års fødselsdag i 2023.

Se også