Lions Lunderskov-Vamdrup vil genetablere Haraldskilde som et udflugtssted og ishus

Jørgen Schelde og de øvrige medlemmer af Lions Lunderskov-Vamdrup har i nogen tid beskæftiget sig med at reetablere Haraldskilden i nærheden af Stenkisten.

Tæt ved Lunderskov ved den “gamle” Esbjergvej i retning mod Kolding er der en kilde, en såkaldt artetisk brønd, kaldet “Haralds Kilde”.

Denne kilde har formentlig sprunget fra tidernes morgen, og i de sidste 70 år har der været et anlæg, som det også fremgår af billedet fra lokalhistorisk arkiv.

Men kilden var holdt op med at springe som før. Nogle mener, at det skyldes anlæggelsen af motorvejen, andre, at det skyldes rust i de gamle rør.

Det har Lions gruppe i Lunderskov-Vamdrup nu gjort noget ved. De har konstateret, at der er masser af vand i kilden, men installationen har åbenbart været i uorden.

Klubben vil gerne gøre noget for lokalsamfundet og har derfor kontaktet ejerne af de tilstødende marker samt Kolding Kommune for sammen at iværksætte en renovering af det gamle kildeanlæg.
Og der har været stor velvilje til at tage del i dette projekt, fortæller Jørgen Schelde Pedersen, som er præsident for Lions i Lunderskov-Vamdrup.

Han fortæller også, at Lions gerne vil genoplive det gamle udflugtsmål.

– Vi håber med hjælp fra andre at kunne anlægge en sti fra den gamle kilde og til P-pladsen ved Stenkisten. Det er ca. 400 meter og niveauforskellen er ca. 12 meter. Stien burde være indhegnet af nogle svære egeplanker, så det også vil være trafiksikkert at gå den korte tur, fortæller Jørgen Schelde.

Haraldskilden var tidligere et udflugtsmål, som det fremgår af billedet her fra lokalhistorisk arkiv. Nu håber Lions at genoprette kilden og omgivelserne.

Et ishus igen?

– På den nærliggende parkeringsplads har der tidligere været et sekskantet ishus, bygget i egetræ. Det kunne vi godt tænke os få genetableret som et overdækket hus med borde, hvor madpakker og lignende kunne indtages i tørvejr – med rent vand fra kilden – og så kunne de besøgende samtidig læse om kilden, siger Jørgen Schelde.

– Forestiller I jer, at der igen skal være et ishus?

– Hvem véd, om der kan etableres et ishus, som kan holde åbent nogle måneder hver sommer. Det kunne da være…

– Har I smagt på vandet?

Jørgen Schelde Pedersen, som er præsident for Lions i Lunderskov.

– Ja, jeg drikker af det hver dag. Det er rent og klart. Faktisk har vi overvejet at søge om tilladelse til at hælde det på flasker og sælge vandet til gavn for velgørende formål, fortæller Jørgen Schelde.

Klubben har søgt Realdania om et tilsagn om et tilskud på en halv million til opgaven, hvorefter man vil arbejde videre med planerne.

”Put i Hul”

Kilden ligger i nærheden af ”Put i Hul”. Et sted, hvor lokale bønder fik lov at deponere marksten og grus, da der i 1920’erne blev bygget jernbane. Undergrunden bestod nemlig af plastisk ler, så der var brug for noget til at stabilisere jernbanen.

Lion’s Lunderskov-Vamdrup har 12 medlemmer, men forventer at få flere.

Se også