Festdag ved Aller Kirke, når den store restaurering vises

Aller Kirke har i længere tid været under restaurering. Ikke mindst tårnet skulle have en omgang, da der var trængt vand ind i de bærende dele. Men nu inviteres alle til at komme og se restaureringen den 16. maj.

Aller Kirke byder indenfor til en festlig familiedag med orkester, flag, sang og musik torsdag den 16. maj, hvor der vil være aktiviteter for både store og små.

Der skal først og fremmest tages 1. spadestik til den nye plads mellem skolen og kirken.
Arrangørerne håber, at børnene møder op med graveredskaber, så de også kan være med til begivenheden. Der er forberedt Allers største sandkasse til ungerne.

Renoveringen med blytækning af kirken

Aller kirke har gennemgået en større udvendig renoveringen, hvor der er lagt nyt tag på stort set hele kirken.
Det foregår jo ikke helt, som når man lægger nyt tag på et parcelhus – her anvendes teknikker og gammelt håndværk, som næsten ikke findes mere.

Særligt blytækning er et meget specielt håndværk, hvor der nu i Danmark kun findes to firmaer, som evner at udføre dette. Siden 1100-tallet er kirker blevet tækket med bly, og i dag er det blot kirker og historiske bygninger, som må tækkes med bly. Det gamle bly smeltes om, varmes op til 300 gr. C. og støbes derefter på ny.

Inde i selve kirken vil der blive vist en film om hele processen med blytækning.

Op i kirketårnet

Kirketårnet og kirkeloftet måtte gennem en større omgang. Det viste sig, at vand var trængt ind og havde ødelagt en del af den bærende trækonstruktion.

Udskiftning og reparation af disse svære tømmermaterialer er heller ikke noget, enhver tømrer kan håndtere, når alt skal udføres, som det oprindeligt blev konstrueret. Men på festdagen den 16. maj kan man tage med op i kirketårnet og se, hvad tømreren har lavet, og samtidigt nyde den storslåede udsigt!

Ny plads mellem skolen og kirken

Der vil også være mulighed for at kigge indenfor i kapellet, hvor der fortælles om, hvordan kapellet bruges.
Sidst, men ikke mindst, vil der i Enkesædet være en lille udstilling med illustrationer af planerne for den nye plads mellem kirken og skolen. Så her kan gæsterne se, hvad der skal ske efter det første spadestik.

Musik og mad

Inden maden vil ”menighedsrødderne” orientere om, hvad menighedsrådsarbejdet egentligt består af.
Orkesteret GenHør, som består at Tom fra Taps, Jørgen fra Hejls og Jan fra Hejlsminde, vil underholde.
De har en masse godt musik, alle kan hygge sig til, når der til sidst serveres pølser og drikkevarer.
Det er Støttegruppen for Nødbehandlerbilen i Fjelstrup, som sørger for mad og drikke. Og alle er velkomne til at være med til festen den 16. maj.

Svend/Henri.

Se også