Særlig type ”løsuld” skal produceres i Vamdrup
Efterspørgslen i Danmark efter glasuld til indblæsning stiger støt i takt med øget fokus på energirenoveringer.
Den såkaldte løsuld bliver lige nu importeret fra andre europæiske lande. Og for at kunne producere løsulden lokalt udvider Saint-Gobain Isover-fabrikken i Vamdrup nu med endnu en produktionslinje.
Løsulden, der har produktnavnet InsulSafe, bruges til efterisolering og ved nybyggeri via indblæsning på fx lofter og hulmure.
Det er en løsning, der også er populær hos håndværkerne, fordi det er hurtigt og nemt at blæse løsulden ud i alle krinkelkroge, hvor den slutter tæt omkring hjørner og stolper i fx hul- og loftsrum.
Fremtidssikring af produktionsanlæg
– Det stigende fokus på energirenoveringer fungerer som en katalysator for den efterspørgsel, vi oplever lige nu, fortæller Henrik Jensen, fabrikschef på Isover.
– Potentialet er stort, og med udvidelsen af vores produktionsanlæg fremtidssikrer vi vores fabrik, samtidigt med at vi slipper for at importere løsuld fra andre lande. En transport- og CO2-mæssig besparelse, der også tæller på plussiden, når entreprenør og bygherre skal dokumentere det samlede byggeris CO2- og livscyklusregnskab,” fortæller Henrik Jensen, fabrikschef på Isover.
Anlæg fra Spanien
Anlægget bliver leveret fra Saint-Gobain Isovers søsterfabrik i Spanien og genopført én-til-én i Vamdrup. Det består af pakkeanlæg, palleteringsanlæg, hættestrækker og AGV (selvkørende truck) til transport.
Den nye produktionslinje udnytter et tidligere produktionsområde, der de senere år har været brugt til lager. Der bliver lige nu etableret en 28 meter høj bygning, der skal huse den nye produktionslinje, hvis samlede areal bliver på 400 m2.
Uden brandhæmmende midler
Glasuld på Isover-fabrikken produceres med op til 75 procent genbrugsglas afhængigt af, hvor meget genbrugsglas, der er tilgængeligt.
Den kommende produktion af løsuld kommer ligesom Isovers øvrige produkter til at foregå uden brug af brandhæmmende midler, uden impregneringsmidler og uden materialer til forebyggelse af fugt og råd samtidigt med, at løsulden er klassificeret som brandklasse A.
Derudover glæder fabrikschefen sig også over, at løsulden er nem at have med at gøre for håndværkerne.
Letvægtsmaterialer fremmer arbejdsmiljøet
– Der er jo tale om letvægtsmateriale, og det har en betydning for de mennesker, der skal håndtere og montere løsulden, fra den forlader samlebåndet. Materialet bliver pumpet ud, det er minimalt støvende og stort set vedligeholdelsesfrit, og når først det er installeret, kan det som udgangspunkt holde i hele bygningens levetid,” forklarer Henrik Jensen stolt.
70 tons i døgnet
Isovers nye produktionslinje har kapacitet til produktion af godt 70 tons løs-uld i døgnet, og anlægget er efter planen klar til at producere løsuld til bygge- og renoveringsprojekter i Danmark fra starten af juli i år.
Isover-fabrikken i Vamdrup er i forvejen en af verdens mest moderne fabrikker til produktion af glasuld med en høj andel af genbrugsglas.
Fakta om Saint-Gobain Isover:
- Isover i Vamdrup er en af verdens mest moderne glasuldsfabrikker med ca. 230 medarbejdere.
- Isover hører under Saint-Gobain koncernen, en af verdens største producenter af materialer til byggeindustrien.
- Saint-Gobain blev grundlagt i Frankrig i 1665, og en af de første, store ordrer var spejlene til spejlsalen på Louis XIV’s slot i Versailles.
- Koncernens overordnede mål er at opnå nul-udledning af CO2 senest i 2050.