Peter Hansen giver gode råd om det nye tilskud til varmepumper

En varmepumpe som denne her er en energieffektiv løsning, der kan give dig en lavere varmeregning og samtidig mindske dit CO2-udslip. Faktisk kan den give dig besparelser på op til 60%, afhængig af din nuværende varmekilde.

Energistyrelsen har netop åbnet for en ny pulje med tilskud til varmepumpe. Men hvorvidt man kan søge puljen, afhænger af om man har fjernvarme på adressen. En lokal ekspert fra Christiansfeld giver her sine bedste råd.

Varmepumpepuljen i 2024 er netop åbnet for ansøgninger, og i år kan der søges om op til 27.000 per husstand.

– Boligen skal ligge i et område, hvor kommunen ikke har lagt ud til fjernvarme eller har nogen planer om det i nær fremtid, hvis man skal kunne søge puljen. Det er noget, man selv skal ind og tjekke for sin adresse, for det kan nemlig variere fra den ene side af vejen til den anden, siger Peter Hansen, der er BBA Certificeret energivejleder hos Bedre Bad Christiansfeld-Bjerndrup VVS.

Bedre Bad & Bedre Energi er en landsdækkende kæde af VVS-installatører, der er eksperter i energiløsninger som fjernvarme, naturgas, pillefyr, varmepumper, jordvarme, solvarme samt i generelle energiforbedringer og energibesparelser i boligen. Læs mere på: BedrB ad.dk

Billigere at skifte om sommeren

Peter Hansen, Bjerndrup VVS, er BBA Certificeret energivejleder.

Varmepumpepuljen er en del af bygningspuljen, der i 2024 er sat til 315 millioner kroner, og heraf er det meningen, at omtrent 70 procent skal fordeles til varmepumpepuljen.

Ifølge Peter Hansen kan der være mange gode grunde til at skifte til varmepumpe, og sommeren er en af dem.

– Sommeren er ikke just tiden, hvor man tænker mest på varmeregningen. Men der kan være god grund til at gøre sig nogle overvejelser. Venter man med at installere varmepumpe, til vinteren er over os, skal der typisk opsættes en midlertidig energiløsning. Det er selvfølgelig lidt mere besværligt og koster nogle penge.

Det kan man undgå, hvis man gør det om sommeren i stedet, siger Peter Hansen og tilføjer:

– Der er flere forskellige typer varmesystemer, som kan fungere med en varmepumpe. Vi anbefaler altid et tjek og en grundig gennemgang af huset for at finde frem til, hvordan man får den bedste udnyttelse af sin varme og en solid varmeøkonomi i huset.

Sådan søger du

Varmepumpepuljen kan søges via Energistyrelsens hjemmeside, og følgende krav skal være opfyldt for at få tilskud:

* Varmepumpen skal installeres på en selvejet helårsbolig.
* Varmepumpen skal erstatte et oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel – eksempelvis træpillefyr.
* Boligen må ikke ligge i et område, hvor der i forvejen er fjernvarme eller planlagt fjernvarme. Info derom kan findes på plandata.dk.
* Installation af varmepumpe må først ske efter ansøgning om tilskud.
* Tilskud skal søges til enten en luft-til-vand-varmepumpe eller en væske til vand-varmepumpe – også kaldet jordvarme.
* Installationen skal foretages af en VE-godkendt installatør.

Se også