Landmænd er bekymret for majshøsten i et mærkeligt år

Landmænd på markvandring betragter den ødelagte majs.

Det er et mærkeligt år rent vejrmæssigt. Intet er, som det plejer med hensyn til planterne på markerne, og derfor kan man ikke bare gøre, som man plejer.

Der er mange udfordringer, og når det gælder grovfoder, er det specielt majsen, der er problembarnet lige nu.

Hanne Binderup Jacobsen er planterådgiver.

– Majsen er virkelig udfordret af vejret. Såningen blev mange steder forsinket på grund af de store mængder vand, og den kolde periode har sat væksten i stå. Og for at gøre ondt værre, står der nu igen blankt vand nogle steder derude på markerne.

Det siger Hanne Binderup Jacobsen, der er planterådgiver ved SAGRO.

Reduceret udbytte

Hun forudser, at den senere såning og de efterfølgende udfordringer vil betyde et reduceret udbytte på op til tyve procent, og det kan også resultere i en høst med lavere kvalitet, da majsen kan komme til at mangle stivelse.

– Nogle steder blev såningen rettidig, andre steder har det først været muligt i begyndelsen af juni. På marker med sen såning risikerer man, at ukrudtet tager over og nærmest udkonkurrerer majsen. Og det er for vådt derude på markerne til at landmændene kan køre i marken og bekæmpe ukrudt.

Endnu et problem er, at den langsomme vækst gør, at majsens rodnet ikke når ned til den gylle, der er bragt ud. Kvælstoffet bliver i stedet udvasket, og det er både skidt for miljøet og ikke mindst majsens vækst og udbytte, for når majsens rødder endelig når ned i den dybde, så er der ikke noget kvælstof tilbage, siger Hanne Binderup Jacobsen.

Også såning af efterafgrøder er en udfordring for marker med små majsplanter.

– For det første er planterne mange steder så små, at de ikke er klar til efterafgrøder, og for det andet står der flere steder blankt vand på markerne igen, så man ikke kan køre med tunge køretøjer. Førhen var fristen for etablering af efterafgrøder i majsen 30. juni, men den frist er heldigvis afskaffet, siger Hanne Binderup Jacobsen.

Det kan nås endnu

Selv om næsten alt omkring majsen er inde i en ond spiral lige nu, så tager hun alligevel ja-hatten på.

– Får vi sol og varme i juli og august, kan meget nå at rette sig op, og jeg er overbevist om, at der nok skal blive foder til køerne til vinter. Græsset vokser med raketfart, og det kan opveje noget af det reducerede udbytte på majsen. Landmændene har været meget tålmodige og optimistiske, men jeg kan godt mærke på dem, at de er ved at nå grænsen. De vil se den majs vokse nu, siger Hanne Binderup Jacobsen.

Hun opfordrer landmændene til at holde sig opdaterede på alle kanaler med nyheder og anbefalinger og ikke mindst ved selvsyn på markerne og gå i krig, så snart forholdene tillader det, for der er store individuelle forskelle.

SAGO/Henri.

Se også