Forkert prioritering at lukke aktivitetshuse
LÆSERBREV: Er den manglende sommervarme steget politikerne i Byrådet til hovedet?
Et stort flertal i Kolding Byråd med undtagelse af Dansk Folkeparti har vedtaget, at der skal laves besparelsesforslag på aktivitetshusene for seniorer.
De to af forslagene går på at lukke tre aktivitetshuse i Kolding, mens det tredje forslag går på at lukke 14 aktivitetshuse i byerne i Koldings udkant undtagen i Vamdrup og Christiansfeld. Der ligger nok en tanke om at samle alle de ældre der.
Seniorudvalget skal tage stilling til forslagene den 12. august.
Stor betydning for landsbyerne
Det er jo snedigt at fremlægge et sådant forslag lige op til sommerferien, hvor ingen er hjemme og kan nå at protestere over dette ødelæggende angreb på de ældres sociale liv og på foreningslivet i alle landsbyerne rundt om Kolding.
For forslaget rammer ikke blot de aktivitetshuse, der giver de ældre indhold i tilværelsen og forebygger ensomhed, men de også er et angreb på det frivillige foreningsliv og på det kulturelle liv ude i sognene i Kolding Kommunes udkant. Foreningslivet her er i høj grad afhængig af Lokalcentrenes lokaler til møder og foredrag. Det virker, som om byrådets flertal ikke aner, hvad der foregår af aktivt foreningsliv ude i landsbyerne.
I Hejls, hvor jeg bor og nu i 40 år har arbejdet som frivillig i foreningslivet, er Lokalcentret et vigtigt centrum for de ældres sociale liv.
Her kommer de om tirsdagen til stolegymnastik. Om onsdagen og om torsdagen er der alle mulige aktiviteter om eftermiddagen som kortspil, billardspil og nørkling. Af og til er der foredrag eller musikarrangementer. De øvrige eftermiddage og om aftenen bruges lokalcentrets lokaler af byens foreninger til deres arrangementer og møder.
Det er faktisk svært at få en plads, da mange aftener er optaget hver uge.
Flere gange om året bruges lokalet til fællesspisninger, hvor frivillige laver mad til de godt 60 personer, der kan komme og få et lækkert måltid for en billig penge og møde andre fra byen. Her bliver tilflyttere sluset ind til byens liv og lærer andre at kende.
Byrådets prioriteringer
Alt dette vil Byrådets flertal fjerne med påberåbelse af, at det er nødvendige besparelser.
Om besparelserne er nødvendige eller ej, bestemmer politikerne jo selv. Det afhænger af, hvordan de prioriterer, og de prioriterer åbenbart ikke os, der bor i udkanten af Kolding Kommune. Og de ved åbenbart heller ikke, hvad der foregår herude.
Hvis aktivitetshusene spares væk nu, får vi dem jo ikke igen.
I det kommende år vil Byrådet bevilge 140 millioner til udvidelse af Museet på Trapholt og bruge mange millioner på udvidelse af Stadion i Kolding, så derfor er man åbenbart nødt til at spare det gode liv væk for de ældre ude kommunens udkant.
Men vi betaler også skat herude, og vi ønsker, at vores skattekroner skal bruges på vores liv herude både på de ældre og på forenings- og kulturlivet.
Politikerne elsker store projekter, der giver prestige for byen og masser af omtale. Det er engangsudgifter, men det daglive liv for kommunens borgere er vigtigere, selvom det betyder årlige faste udgifter. Det er vores liv og vores skattepenge.
Gunnar M. Krag
Formand for Lokalhistorisk Forening og Arkiv
for Hejls-Hejlsminde.