Nu kommer Dråbe-broen – endelig

Nu er der skrevet en dyr kontrakt om erstatningen for Den Blå Bro.

Sådan kommer den nye Dråbebro til at ligge – sidst på foråret 2025.

Dråbebroen, der skal erstatte den gamle fodgængerbro over omfartsvejen i Christiansfeld, vil være klar sidst i foråret 2025.

Allerede i marts 2021 besluttede byrådet at bygge en ny bro. Men da det viste sig, at det ikke var muligt at få fondsstøtte til både broen og restaureringen af Christinero, besluttede byrådet, at kommunen selv ville betale de 11 millioner kroner, som broen kostede.

Men i løbet af 2022-23 steg priserne på byggematerialer voldsomt i kølvandet på krigen i Ukraine, så broen blev udsat.

Byrådet måtte finde ekstra penge i 2024-budgettet. Men efter en udbudsrunde er der nu underskrevet en kontrakt med entreprenørfirmaet Jorton A/S, så byggeriet kan komme i gang.

Prisen er i mellemtiden steget til ca. 20 mio. kr.!

Ville er vildt glad

– Jeg er vildt glad for, at arbejdet med at bygge Dråbebroen nu kan gå i gang. Det er virkelig noget, vi har kæmpet for i udvalget, for broen er afgørende for trafiksikkerheden for de bløde trafikanter og bliver samtidig et stort, nutidigt kunstværk, siger Jakob Ville (Venstre), som er formand for kommunens udvalg for Plan og Teknik.

– Broen bliver smuk og helt unik, og den bliver endnu mere betydningsfuld nu, hvor haveanlægget Christinero bliver renoveret med midler fra A.P. Møller Fonden. Tilsammen bliver Dråbebroen og Christinero endnu en god grund til at lægge vejen forbi Christiansfeld, siger Ville.

Kunstfærdigt

Fodgængerbroen benyttes bl.a. til Christinero, Bulladen og Tyrstrup Kro.

”Dråbebroen” er udarbejdet af billedkunstneren Sophia Kalkau i samarbejde med Schønherr Landskabsarkitekter, Rambøll, Brødremenigheden og Kolding Kommune.

Sophia Kalkau har ladet sig inspirere af byens historie. Broen er formet som en del af et cirkelslag fra byens brønde. Udskæringerne i broens rækværk vil give lys- og skyggevirkninger på belægningen ligesom dråber.

– Det er med stor glæde, at Brødremenigheden konstaterer, at Kolding Kommune nu har gjort det muligt at opføre Dråbebroen. Broen vil med sin udformning og materialevalg passe fint ind i UNESCO-byen, siger pastor Jørgen Bøytler.

– Dråbebroen vil blive et vigtigt led i den oplevelse, det er at vandre fra Favrvrågård via Christinero ind til byen. Broen bliver et æstetisk scoop, der vil højne indtrykket af Christiansfeld endnu mere, mener Jørgen Bøytler.

Busstop flyttes

Dråbebroen kommer til at ligge midt imellem Lindegade og Nørregade, så broen ikke hindrer udsigten fra gaderne til det åbne land. De to busstoppesteder flyttes om på den nordlige side af broen sidst på året. Der vil fremover være adgang til det vestlige busstoppested via broen og en ny sti, så fodgængere ikke skal passere Koldingvej.

Dernæst placeres broens stålkonstruktion og det egetræ, der skal beklæde broen, så den står klar sidst på foråret 2025.

Se også