Skolestart: Sådan laver du den gode madpakke
På de fleste danske skoler skal eleverne have mad med hjemmefra. Det kan være lidt af udfordring for forældrene.
Et nyt skoleår er netop skudt i gang for over 650.000 børn i Danmark – og for de cirka 60.000 elever, der er startet i 0. klasse, har det været en ny og spændende oplevelse at sætte sig til rette i et klasselokale.
Uanset hvor ny eller erfaren, man er, skal alle have noget at spise i det store frikvarter for at have energi til dagens undervisning og andre aktiviteter.
Hovedparten af de danske skoleelever skal have maden med hjemmefra. Og det kan ind i mellem være en udfordring at sammensætte en både sund og lækker madpakke, som børnene har lyst til at spise.
Men det er der råd for. For eksempel på skolemælkens hjemmeside, hvor man kan få tips til at sammensætte en madpakke og gå på opdagelse i en katalog med over 100 opskrifter på hjemmelavet skolemad. Lige fra rødbedewraps og rugbrødsklemmer med stegte kyllingelår til minipizza og kyllingeburger med frugt.
Se opskrifterne: www.Skolestart: Sådan laver du den gode madpakke.
Flere små madpakker
”Maden skal pakkes, så den er let at pakke ud, og barnet hurtigt kan komme til at nyde den. Det er også vigtigt at pakke maden, så den holder sig frisk og bliver ved med at se lækker ud,” skriver kogebogsforfatter m.m., Helle Brønnum Carlsen, som giver gode råd til forældre om skolemad.
”Når man pakker maden i små pakker, er det både hygiejnisk og praktisk og forhindrer, at madderne tager smag af hinanden. Der er også noget gaveagtigt hyggeligt over at skulle sidde og pakke små pakker op. Små hapsere i pakker er populære.”
Rester fra aftensmad
En sund madpakke bør ifølge forfatteren indeholde disse grundelementer: Brød (gerne fuldkorn), grønsager, frugt (hel eller i mindre stykker) og noget proteinrigt som kød, fisk, fjerkræ, ost, æg og hummus.
Det kan være en god (og nem) idé at bruge rester fra aftensmaden. Især når det er en af børnenes yndlingsretter, der har været på bordet. Farver har også betydning. En madpakke med mad i forskellige farver øger lysten til at spise og smage nyt,” skriver hun.
Mejerierne: ’Vand er bedre end mælk’
Det er Mejeriernes skolemælksordning, der står bag hjemmesiden med tips og inspiration til skolemadpakker.
”Vi vil gerne slå et slag for den gode spisepause, hvor der er tid og plads til at nyde et sundt måltid sammen med andre,” forklarer teamleder Pia Damgaard Beck, Mejeriforeningen. Da det er skolemælkens hjemmeside, indeholder den naturligvis informationer om den kvarte liter mælk, som man på skoler i det meste af landet kan få leveret til sit barn.
”Men vi understreger samtidig, at vand er det bedste at slukke tørsten i. Skolemælken skal mere ses som et supplement til madpakken på grund af mælkens indhold af vitaminer og næringsstoffer,” siger Pia Damgaard Beck.