Stor restaurering af Christinero begynder nu

Skovhaven lukkes i et år, mens der ryddes træer og haven renoveres.

Indgangen til Christinero vil i et års tid være lukket for besøgende. Foto: EK

Nu får Christina Friedericas romantiske skovhave sydvest for Christiansfeld en kraftig restaurering.

Arbejdet påbegyndes allerede her i august måned.

Christinero er et elsket udflugtsted for både lokale borgere og turister. Men under restaureringen vil Christinero være lukket for offentligheden. Det forventes, at projektet afsluttes ”i sommeren 2025”.

Og det er en større restaurering, der planlægges. Projektet vil forandre Christinero. I begyndelsen vil man bemærke, at en del træer og planter blive ryddet, så der kun står spredte gamle træer. Der har nemlig været en voldsom vækst af selvsåede træer efter de store storme, som nu vil blive ryddet af vejen.

Til gengæld plantes der oprindeligt hjemmehørende træer og buske, som har været her tidligere.
Med tiden vil træerne vokse op, og haven vil igen fremstå med sin store artsrigdom og stemningsfulde skønhed. Og selv om der ryddes op i den tætte underskov, skal den høje grad af biodiversitet i Christinero naturligvis bevares.

Bøgen skæres op

I havens nordlige lavtliggende del vil der dog ikke blive ryddet træer, men den store bøg, som er væltet under stormen og i dag ligger over skovbund og sø, skal dog skæres op.

Selv om mange selvsåede små og større træer fældes, vil de store gamle træer dog få lov at stå.
Der tages også hensyn til ynglesæsonen for de dyr, der findes i haven.

Efter oprydningen skal stierne renoveres, og den originale have genetableres efter de spor, man har.

Missionærer bragte frø med hjem

Der findes et stort materiale i form af originale kort, plantelister over planter og urter, som blev plantet eller sået i 1700-tallet, foruden andet kildemateriale, der nu tages i brug.

Frø og planter blev indført af missionærer fra andre steder i verden, herunder i høj grad fra Nordamerika.
Mange af stierne har eksisteret siden skovhavens anlæggelse, små søer med vand, en å og tre små huse er med til at skabe den specielle stemning i Christinero.

Ny parkeringsplads

En ny parkeringsplads ved Favrvraagaard vil blive anlagt, så besøgende kan komme i bil eller med bus, parkere og vandre fra Favrvraagaard via Christinero til Christiansfeld og derved få en oplevelse af ankomst til byen til fods.

”Det er et stort indgreb, vi foretager, da det hele starter med en stor oprydning, men vi betragter det som rettidig omhu at restaurere Christinero nu, da den romantiske have ellers fuldstændigt ville blive til skov, bygningerne ville forfalde, og Christineros unikke udtryk som romantisk have ville forsvinde,” siger Jørgen Bøytler, som er præst i Brødremenigheden.

”Vi glæder os til igen at kunne byde alle gæster velkomne i Christinero om et års tid.
Christinero skal restaureres og på den måde leve videre som den naturperle, den er,” siger Jørgen Bøytler fra Brødremenigheden.

Christina Frederica

Christinero blev anlagt af Christina Friederica von Holstein, mens hun ejede Favrvraagaard. Christina Friederica testamenterede skovhaven til Brødremenigheden i Christiansfeld, som stadig ejer anlægget.
Menigheden har fået udarbejdet et renoveringsforslag af landskabsarkitekt Charlotte Skibsted.

Ud over selve Christinero bliver området, hvor Favr-vraagaard i sin tid lå og alléen derfra til Christinero, renoveret.

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal støtter projektet med 11,2 millioner kroner.

Se også artikel om bog om Christina Friederica von Holstein

Se også