Over 80 er med i Christiansfeld Hundeførerklub

Det er ikke længere den hårde ’afretning’, der gælder. I DCH-Christiansfeld leger man opdragelsen ind, så det bliver sjovt for både hund og ejer at gå til hundetræning.

Her ses tre medlemmer af hundeførerforeningen en strålende solskinsdag i september. Fra venstre er det Henrik Christoffersen, Nanna Schmidt og Thomas Gydesen.

Der er over 85 medlemmer af hundeførerklubben i Christiansfeld. Og hundeejerne kommer også fra nabobyerne – Haderslev, Vojens, Kolding, Hovborg, ja helt fra Ribe.

En af forklaringerne er, at der er ekstra mange hvalpe i år. Men antallet af hunde begyndte generelt at vokse, da vi havde corona. I 2007 havde klubben kun 25 medlemmer. Siden er det gået fremad. Og der er også sket noget med hunde-pædagogikken.

Hunde-pædagogik

– For 30 år siden handlede hundetræning meget om at ”afrette” hunden ved at at hive hårdt i halsbåndet, slå hunden, give den et knæ i siden og den slags. Men i dag prøver man at lege det ind, så det både er sjovt for hunden og føreren, fortæller formanden Nanna Schmidt, Grønninghoved.

– Jeg kan se på en hund, hvordan den bliver opdraget. Hvis det er på den hårde måde, så hænger den med ørene og halen slasker bagefter, og den kigger skræmt op på føreren. Hvis hunden er glad, har den hævet hoved, siger Nanna, som foretrækker den moderne hundepædagogik. Både hun og hendes mand Jørgen mistede deres hunde i år og har nu en schæferhvalp – til deling.

Nanna Schmidt er formand for hundeførerklubben.

Da børnene var fløjet hjemmefra, overvejede Nanna at uddanne sig til hundeinstruktør. Det syntes den daværende formand var en god idé. Og senere foreslog han hende at blive formand for klubben, da han gerne ville stoppe. Og det har hun så været siden 2007.

Klubhus bag Arla

Hundeejerne mødes i og omkring klubhuset, som ligger bag Arlas store mejeri. Her har klubben rådighed over to marker, som ejes af henholdsvis skolen og Arla. Den ene er helt åben, den anden er indrettet som en bane med forhindringer.

I klubben er der plads til alle slags hunde. Også blandingsracer.

Mode i hunderacer

I dag er der gået lidt mode (og penge) i at blande racerne, så man får nogle specielle hunde ”racer”. Derfor kan man støde på hunderacer som: Pitsky (= Pitbull + Siberian Husky), Pomsky (= Pomeranier + Siberian Husky), Corgi-dalmatiner (= Corgi + Dalmatiner), ChuSky (= Chow Chow + Siberian Husky), Chup (= Mops + Chihuahua), Cocker-Pei (= Shar-Pei + Cocker Spaniel), Pomsky (= Pomeranier + Siberian Husky), Sankt Doodle (= Sankt Bernhard + Puddel).

Thomas og Qaiser

Thomas Gydesen har netop været med til DM i hundetræning i Grindsted i weekenden, sammen med to andre fra hundeklubben. Han har en schæferhund, som hedder Qaiser og deltager i IGP-klassen. Hunden er lige blevet fem år.

Prøven består af tre dele: En spor-del, hvor hunden skal gå 600 skridt og finde 3 genstande, som en person har smidt en time før. En anden del handler om lydighed. Den sidste del handler om forsvar. Her skal hunden opdage en mistænkelig person, gø ad ham, men ikke røre ham. Så skal han flygte, og hunden skal fange ham – og slippe, når den får besked på det, forklarer Thomas Gydesen.

– Hvad kan du godt lide ved hundetræning?

– Det er en tilfredsstillelse, når man kan samarbejde med hunden og komme i mål sammen.

– Er du vokset op med hunde?

– Nej, det begyndte med at en kammerat havde en hund i overskud – et gadekryds. Desværre døde den efter seks måneder, men så har jeg haft flere hunde siden, fortæller Thomas. Han blev nr. 3 til DM i IGP i Horsens sidste år.

Henriks toller-retriever

Henrik Christoffersen har tidligere været formand i klubben. Han træner med en toller-retriever.

– Nogen bruger den til jagt, men vi bruger den som familiehund. Men det er en meget aktiv hund. Den skal aktiveres, ellers bliver den tosset i hovedet.

Henrik var også med til DM i Grindsted. Det hedder DCH-program i c-klassen.

– Den består af stuedressur, linjeføring, adlyde ordrer som stå, dæk, apport, spring og find en genstand. Der er også rundering med at gø ad en person, forklarer Henrik. Han er vokset op med hunde i Anderup. Og for ca. 30 år siden fik han sin egen hund. Men da han var langturschauffør var det ikke så godt med en hund. Men for ca. 15 år siden skiftede han job og begyndte at gå til hundetræning.

Den tredje deltager ved DM fra den lokale forening er Pia Grissell fra Ribe. Hun deltog i Rally for hunde, hvor man bl.a. går gennem baner efter skilte. Det var med en border-collie.

Aldrig for sent at gå til træning

Mange forestiller sig, at det er umuligt at opdrage en hund, hvis man ikke har trænet den fra hvalp. Men klubben har en del eksempler på hundeejere, der kommer med en gammel hund og alligevel får gavn af træning og instruktion om hundens adfærd.

Og man forventer ikke, at hundeejerne skal gå op i konkurrencer eller dyrke rene racer med stamtavler.

– Nogle kommer bare for at få nogle værktøjer og så stopper de igen. Andre bliver bidt af det, fortæller Henrik Christoffersen.

Danmarks Civile Hundeførerforening har seks kredse med ca. 24 foreninger i hver kreds. Her i området hører vi til kreds 4, som går helt fra Blåvand til Fredericia og ned til grænsen.

Henrik Christoffersen,Thomas Gydensen og Pia Grissell var med til DM.

Pia blev dansk mester

Tre medlemmer var med til DM i Grindsted i weekenden. Pia Grissell og border-colien Breeze stillede op i Rally og gjorde det rigtigt godt med at blive DM mester med 294 ud af 300 point.

Samtidig blev hun så også mester i kreds 4, som klubben i Christiansfeld hører under. Henrik Christoffersen og Lucky i kl. C fik 108,75 ud af 150 point og blev nr. 31 ud af 40 deltagere.

Thomas Gydensen og Qaiser som stillede op i IGP blev nr. 4 ud af 15 deltager med 279 point ud af 300. Han blev også mester i kreds 4.

 

Se også