Formand for Jordrup Forsamlingshus: Svært for frivillige med alle reglerne

Jordrup Forsamlingshus betaler fortsat af på en stor moms-gæld.

Jordrup Forsamlingshus ligger på Borgergade 9.

Det er ikke altid nemt at drive et forsamlingshus med frivillige kræfter. Der er meget ”papir” og mange regler, man skal forholde sig til.

Karen Margrethe Christensen er ildsjælen bag Jordrup Forsamlinghus.

Alligevel forsøger formand Karen Margrethe Christensen sammen med de fire andre medlemmer af bestyrelsen at køre Jordrup Forsamlingshus videre. Men for øjeblikket er det lidt sværere end normalt. For netop som man havde brugt penge på at få nye døre, varmeanlæg og isolering, klappede momsfælden.
Reglerne siger, at foreninger må tjene op til 50.000 kr. uden at betale moms. Kommer de over dette beløb, skal de indberette moms til skat hvert kvartal eller halve år.

– Vi har ikke forsøgt at snyde, som nogen nok tror. Vi har bare ikke vidst, at vi skulle betale moms, bedyrer Karen Margrethe.

Lokal ildsjæl

Hun var for ti år siden faktisk med til at redde det gamle forsamlingshus, som var truet af lukning.
Som formand har hun taget sig af meget frivilligt og ulønnet arbejde for at holde forsamlingshuset kørende. Det var svært nok i forvejen, og så kom momsregningen oveni.

Men foreningen er nu nået halvvejs i afdragene, og formanden regner med, at man klarer at betale hele beløbet.

– Men vi ved jo aldrig, hvad der sker. Vi håber at få nogle andre til at gå ind i bestyrelsen. For vi er jo ikke helt unge, og selv har jeg en nervesygdom i ryggen, som gør at jeg må bruge rollator.

Stopper først i -26

– Har du overvejet at stoppe dit frivillige arbejde?

– Ikke foreløbig, men det er ingen hemmelighed, at jeg går af på generalforsamlingen i februar 2026, siger Karen Margrethe.

Udover hende, sidder Bodil Kristensen i bestyrelsen som næstformand og Daniel Mathiesen er kasserer. Desuden er Vagn Kristoffersen og Knud Jeppe Christensen menige medlemmer. Sidstnævnte er Karen Margrethes mand.

Fester med kendte

For at få penge i kassen lejes forsamlingshuset ud til private fester.

Men det er ikke altid brugerne forstår, at forsamlingshuset ikke er en professionel virksomhed, men at alt arbejdet udføres af frivillige til gavn for fællesskabet.

Desuden arrangerer bestyrelsen også aftner med kendte sangere for at få penge i kassen. Her har man for nylig den 3. oktober haft besøg af Kandis-sangeren Johnny Hansen. Der kom da også ca. 100, men der var plads til 50 mere. Og festen gav faktisk underskud.

”Spis med-aften”

Næste arrangemenet er et ”spis med”-arrangement den 31. oktober kl. 18. Her laves maden i forsamlingshusets fine køkken, og menuen står på god gammeldags dansk mad, som vor mor lavede den: Karbonader, kartofler, ærter/gulerods-stuvning og som dessert citronfromage. Og så er der hyggemusik ved Jesper Scheel. Og prisen er kun 100 kr. og børn halv pris.

– Så må vi se, hvordan det går, siger Karen Margrethe håbefuld.
Desuden bliver der et jule-arrangement i december.

Flere medlemmer

Foreningen har også solgt godt med medlemskort til lokale støtter.

Skattereglerne er nemlig sådan, at forsamlingshuset kan undgå moms, hvis arrangementerne kun er for medlemmer. Så her er en mulighed for at undgå de tyngende afgifter.

Forsamlingshuset har for nylig også holdt et arrangement med reklamebanko, hvor præmierne blev sponsoreret af erhvervsdrivende i lokalområdet.

Se også