Løftede pegefingre gør ingen sundere
LÆSERBREV: Definitionen på sindssyge er at gøre det samme igen og igen og forvente et andet resultat.
Sådan skulle Einstein have sagt engang, og det er åbenlyst korrekt.
Alligevel har dele af det kommunale sundhedsområde i for mange år været styret af et dogme, som nok var bygget på faglighed, men blev ved med at give uønskede resultater. Ikke kun i Kolding, men overalt.
Tag den voksende overvægt i befolkningen. Der har aldrig været mere information, flere vægttabstilbud og flere løftede pegefingre. Alligevel har vi som befolkning aldrig været mere overvægtige.
Det tog vi konsekvensen af i Kolding for år tilbage og skabte Ligevægt. Et tilbud til overvægtige, der slet ikke fokuserer på vægt,
De dygtige folk bag projektet skabte en ny tilgang helt uden risiko for stigmatisering. En tilgang, der sætter mennesket i centrum, og bringer personalets faglige viden i spil ud fra det, der er meningsfuldt for det enkelte menneske. Her er der ingen one size fits all.
Det virkede, og der kom både sundere og gladere mennesker ud på den anden side.
Nu ruller vi Ligevægts-tilgangen ud på andre dele af sundhedsområdet. Børnetandplejen har gang i et paradigmeskifte, hvor familier med tandbørstningsproblemer ikke længere skal mødes med afslørende blå tyggetabletter, men med en mere individuel sparring. Det skal ikke opleves som en eksamen, man kan dumpe, når barnet skal til tandlæge, for den følelse gavner intet.
Det glæder mig enormt meget, at et flertal i byrådet kunne blive enige om at afsætte midler til at udvikle Ligevægts-tilgangen, så den nu kommer endnu flere borgere i Kolding til gode.
Der er så mange områder, hvor den vil give mening, for eksempel ved rygestop, mistrivsel, misbrug, inaktivitet og meget andet.
Løftede pegefingre har aldrig gjort mennesker sundere. Jeg er stolt over, at vi i Kolding tør tænke nyt, og jeg er sikker på, at vi alle bliver sundere af det.
Susanne Stenstrop Thorsen,
medlem af sundhedsudvalget for SF,
Tvedvej 50, Kolding