Øjenlæge-par hjalp fattige afrikanere med at få synet igen på hospitalsskib
Mette og Jørgen Nørrelykke Nissen fra Aabenraa var frivillige på hospitalskibet ”Africa Mercy”. De kunne som øjenlæge og lægesekretær hjælpe afrikanere til et bedre syn. Det fortæller de om i Sognehuset i Christiansfeld onsdag aften den 23. oktober. Her er deres historie.
Mette og Jørgen Nørrelykke Nissen har et par gange pakket kufferten og er taget fra deres hjem i Aabenraa til Guinea for at arbejde som frivillige på verdens største civile hospitalsskib, Africa Mercy.
På skibet skulle Mette være rengøringsmedhjælper og Jørgen arbejde som øjenlæge. De ønskede at bringe håb og helbredelse til fattige i Vestafrika som del af hjælpeorganisationen Mercy Ships.
Blinde af grå stær
Jørgen Nørrelykke Nissen var dengang 68 år. Han er uddannet øjenlæge og har i 25 år haft en øjenlægeklinik i Aabenraa. Mange af de 12 mio. indbyggere i Guinea har dårligt syn – men hverken råd eller adgang til behandling hos landets få øjenlæger. Mens vi i Danmark har adgang til effektiv behandling af grå stær, bliver mange i Guinea blinde af netop denne øjenlidelse.
”Folk kan have haft grå stær i mange år, uden at det er blevet behandlet, og du ser også grå stær blandt yngre mennesker. Selv om det er svært at sige, hvad øjenlidelsen skyldes, kan en af årsagerne på de breddegrader være dårlig ernæring og mangel på vitaminer,” forklarer Jørgen.
Fingre på glasdøren
”Der var nok mere brug for Jørgen end mig,” siger Mette Nørrelykke Nissen. Men Jørgen er uenig:
”Man tænker måske, at rengøring rangerer lavest i hierarkiet. Men rengøringen har stor betydning for skibet. Det er ét af de jobs, der berører alle om bord – patienter som frivillige – for god hygiejne og sundhed er vigtigt for alle.”
Det var fysisk hårdt arbejde at vaske trapper, skure gulve og rengøre toiletter, for der er høje standarder for hygiejnen på skibet. Men Mette og det øvrige rengøringsteam fik mange opmuntringer undervejs.
Tak fordi I gør rent
”En far kom hen til mig og sagde: ’Tak fordi I gør rent. Jeg ved godt, at når I har pudset alle glasdøre, går der kun et øjeblik, og så sætter mine børn fedtede fingre igen.’
Sådan er det jo med rengøring – det er forfra igen og igen,” siger Mette smilende.
Inspireret – hver dag
Den frivillige besætning på skibet begynder hver dag med et ord fra Bibelen, sang og bøn, og dagen afsluttes på samme måde. De lokale medarbejdere på skibet, som kommer fra Guinea, hvor omtrent 85 % af befolkningen er muslimer, får tilbud om at deltage i bibelstudie i frokostpausen, hvor de kan lære mere om kristendommen.
Patienterne mærker organisationens kristne værdi-grundlag, og alle bliver behandlet ens uanset etnicitet og religion.
Det gjorde stort indtryk på Mette at møde de lokale kvinder i rengøringsteamet. Mette kunne mærke deres glæde i troen trods svære livsvilkår med brudte familier, arbejdsløshed og fattigdom.
”Da vi skulle sige farvel efter to uger, faldt de mig om halsen og sagde, de ville savne mig. Det rørte mig,” fortæller Mette.
Blinde, der ser
I Mercy Ships er der mange eksempler på mirakler hos den enkelte – som når mennesker efter en øjenoperation kan se igen.
På øjenklinikken bliver der om fredagen afholdt ’Celebration of Sight’ – en fejring af, at patienter har fået synet igen efter endt øjenbehandling.
”Forestil dig at have gået i mørke og måske i flere år at skulle føres af en anden – og så pludselig kunne se!
Vi forstår det næsten ikke. Det ændrer virkelig menneskers liv,” fortæller Jørgen, og Mette tilføjer:
”Det er helt fantastisk. Og det løfter ens egen tro at se den glæde og taknemmelighed, der fylder mennesker, som har fået synet igen.”
Den gamle Storebæltsfærge
På hospitalsskibet mødte ægteparret fra Aabenraa frivillige fra 40 forskellige nationer. Ingen i den frivillige besætning på Africa Mercy får løn. Alle tager afsted på egen regning og betaler selv rejse, ophold, kost, vaccination og forsikring.
”Vores løn er patienternes smil. Og netop fordi alle 450 frivillige selv dækker egne udgifter, kan Mercy Ships nå ud til så mange patienter med håb og helbredelse,” siger Jørgen.
Som danskere er det helt specielt at være på Africa Mercy, da hospitalsskibet er den gamle storebæltsfærge, Dronning Ingrid, som i sin tid sejlede mellem Nyborg og Korsør.
”Nogle i besætningen troede, at vi var på den danske dronnings eget skib. Som danskere kan vi udrede nogle misforståelser,” fortæller Jørgen smilende.
Taknemmelig
Hjemme igen i Aabenraa ser det danske ægtepar tilbage på to betydningsfulde uger på Africa Mercy i Guinea.
”Selv om vi har været i Afrika nogle gange, rammer fattigdommen os hårdt hver gang,” fortæller Mette.
”Derfor tager vi også taknemmelighed med hjem. Taknemmelighed over det liv, vi har, og de behandlingsmuligheder, vi har adgang til i Danmark. Vi lever i en verdensdel med gode vilkår. Det får man øjnene op for,” slutter Jørgen.
Mette og Jørgen Nørrelykke Nissen har også tidligere været ude med Mercy Ships. Det var i efteråret 2017, hvor turen gik til Cameroun. De fortæller om deres rejser i Sognehuset i Christiansfeld onsdag aften den 23. oktober.
TV2s Peter Ingemann:
Mit livs største oplevelse!
– Hvis jeg bliver vækket midt om natten og spurgt om min største oplevelse, så vil jeg sige, at det er Mercy Ships. For her er nogle, der stiller en ekspertise til rådighed, som i den grad er efterspurgt, og som det i den grad er behov for i de lande, man ligger til kaj hos. Det er i sig selv fantastisk
Det siger TV2-vært Peter Ingemann, som har lavet et program om hospitalsskibet.
– Da det hele kommer på afstand, og jeg står på stranden og skal lave min afmelding på programmet, så tænker jeg, hvor vildt det er og hvor næstekærlig en opgave, man løser. Det maner til respekt, siger Peter Ingemann.
– TV2’s fundats er ”alt det, vi deler”, og vi skal ikke ekskludere nogen. Her kan religion eller politik få nogen til at bakke. Så vi taler det ikke op. Men det gør gerningen. Det er så fantastisk og så storslået.
Programmet kan stadig ses på TV2 Play.
MercyShips.dk/Henri.
(Dette er udsnit af artikel fra Udfordringen skrevet af Bodil Lanting.)