Afstemningsfester skal holdes på skift på Skamlingsbanken og Den Gamle Grænsekro

Og kommunen vil ikke længere betale...

Grænsekroen har mere med Genforeningen at gøre end Cuben, hvor festen blev holdt.

CHRISTIANSFELD: Det er åbenbart slut med at holde afstemningsfester i Cuben i Christiansfeld helt på Kolding Kommunes regning. De fremtidige fester kommer til at foregå ved frivillig arbejdskraft og på skift mellem Den gamle Grænsekro og Skamlingsbanken.

Det er nemlig nu et frivillighedsudvalg, nedsat på foranledning af kommunen, der skal forestå afviklingen af festerne.

Hidtil har Kolding Kommune alene stået for afviklingen. I indeværende år med et beløb på 74.000 kroner på det kommunale budget. Kommunen vil dog fortsat yde tilpassede tilskud til festerne – set i forhold til udgifterne, de frivillige har haft.

Det er blandt andet svigtende tilslutning til festerne, som har fået kommunen til at ændre holdning.
Der er også aftalt, at i 2025 afvikles arrangementet på Grænsekroen og i 2026 på Skamlingsbanken.

De to lokaliteter er valgt, fordi de begge i hele genforeningsforløbet har haft afgørende roller. Grænsekroen har en særlig stærk fortælling, fordi det både var her grænsen fra 1864 til 1920 gik, og fordi Genforenings- og Grænsemuseet netop arbejder med at formidle De Slesvigske Krige med Genforeningen som kulmination.
Skamlingsbanken er valgt, fordi det historiske sted har haft stor betydning som et arnested for udfoldelsen af det danske sprog og dansk identitet.

De samarbejdende frivillighedsforeninger, der nu er gået sammen om at forestå festerne, tæller Skamlingsbankeselskabet, Dannebrogs-Samfundet, Grænseforeningen, Seniorer fra Æblekagefesten, Forum Christiansfeld og Lokal Historisk Arkiv i Christiansfeld.

Afstemningsfesterne er et udpræget sønderjysk fænomen, som holdes mange steder rundt om i landsdelen for at markere, at Sønderjylland ved en folkeafstemning den 20. februar 1920 stemte sig hjem til Danmark efter 56 år med tysk overherredømme.

/seb

Se også