Guldbrudepar på Lysestøbervej må ændre smuk husfasade for at undgå dagbøder
Men de undrer sig meget over, hvorfor kommunen ikke vil tillade skiferbeklædning på deres udestue. Det er faktisk meget ”herrnhutisk”.
Aase og Jacob Lykke Jensen købte i 2018 huset på Lysestøbervej 3. Og da Jacob er arkitekt, ville de beklæde huset med skifer, som de mener er et meget smukt materiale, der passer godt til byen. Men kommunen siger nej.
– I Tyskland bruges skifer jo rigtigt meget. Også i Herrnhut-området, hvor Brødremenigheden kommer fra. Desuden var soklen for smal til, at der kunne sættes en række sten mere udenpå, forklarer Jacob Jensen.
Han fik da også byggetilladelse af kommunen til at beklæde facaderne med naturskifer, som det fremgår af en stemplet tilladelse fra kommunen den 14. november 2018. Den gav dem lov til at bruge skifer til husets tag og under vinduerne.
– Naturskifer har i øvrigt et langt mindre CO2-aftryk end tegl, bemærker Jacob Jensen.
”Ilses hus”
Huset på hjørnet af Lysestøbervej og Jernbanegade har tilhørt Ilse Søgaard, som sammen med sin bror drev blikkenslagerfirmaet Vand Schmidt. Hun var desuden praktisk forstander i Brødremenigheden i en lang årrække.
– Det var et godt hus, men det var et ”håndværkertilbud”. Murværket stod ikke til at redde. Så vi rev alle facader ned. Og vi byggede næsten et helt nyt hus på det gamle fundament, fortæller Jacob Jensen.
Forskønnelse af byen
Og huset er blevet smukt renoveret. Indvendigt er der bl.a. kommet marmor på gulvet, der er opvarmet, og udvendigt er haven renoveret, og der er kommet naturskifer på det tilbyggede væksthus/udestue. Det sker, at forbipasserende kommer med rosende bemærkninger til ægteparret. Det gælder også tyske turister, som genkender skifer-stilen hjemmefra.
Sagen om skifer
Sagen endte fornylig i byretten, hvor det ældre ægtepar blev dømt til at betale dagbøder på 4.000 kr. om måneden, indtil de havde fjernet skiferpladerne.
Når det blev til en sag med kommunen, skyldes det, at Jacob og hustruen Aase besluttede kun at sætte skifer på den udestue, som de har tilbygget huset.
– Som arkitekt har jeg ofte oplevet, at der skal ændres på den oprindelige tilladelse. Og her var der jo givet tilladelse til at beklæde alle facaderne med skifer, så vi regnede med, at det var i orden, da vi også havde talt med kommunens medarbejder om det, forklarer Jacob Jensen.
I byretten fremlagde kommunen dog en mail, hvori ægteparret fik besked om ikke at benytte skifer på tilbygningen. Sagen var da kommet længere op i det kommunale systemet.
De skulle derfor pille beklædningen ned igen eller beklæde skiferen med træ. I april sidste år satte de derfor sorte trælister udenpå skiferen og mente dermed, at de havde efterkommet kommunens påbud.
De var næsten færdige med byggeriet, da kommunen opdagede, at de ikke havde efterlevet påbuddet, som kommunen ønskede.
Kommune begik en fejl
Kommunen har indrømmet, at man begik en fejl ved i første omgang at godkende anvendelsen af naturskifer i byggetilladelsen. Fejlen var rettet, da ægteparret i juni 2019 fik en revideret byggetilladelse. Men ægteparret mente som nævnt, at de havde fået tilladelse til at bruge naturskifer og var ikke til sinds at rive det smukke naturskifer ned igen.
Udenfor lokalplan?
Huset i Lindegade falder ifølge Jacob Jensen midt i mellem den gamle bymidte, hvor der naturligvis gælder særlige regler, og så de såkaldte muremesterhuse på Præstegårdsvej, hvor der gælder andre regler.
– Men rækken ind imellem af nye huse fra 1950’erne og 60’erne er ikke selvstændigt beskrevet i lokalplanen. Det burde man gøre. Jeg har tilbudt at gøre det – endda gratis. Men det har der ikke været interesse for, fortæller Jacob Jensen.
Ikke så imponeret
Måske skyldes det, at han også er kritisk overfor kommunens håndtering af verdensarvs-byen i øvrigt. Fx mener han, at de nye boliger i den gamle skole burde være uden trapper, så de var handikapvenlige. Og det nye lægehus i Kongensgade er heller ikke lavet ordentligt, mener han.
Han synes heller ikke, at huset i Kongensgade, som fik pålagt at udskifte dets plastikvinduer, er blevet smukkere, efter at de nye trævinduer er kommet i. For de gamle vinduer var mere klassiske i deres stil.
Fremfor at holde sig til stive regler burde kommunen måske se mere på, hvad der gør byen smukkere, mener den erfarne arkitekt.
Erfaren arkitekt
Jacob Jensen har arbejdet indenfor arkitektfaget det meste af sit liv og har her på egnen bl.a. været involveret i det nye projekt ved Fjelstruphallen. Han er nu pensionist på 76 år og Aase er 72 år. De har boet i Egtved i 38 år, og de har netop fejret deres guldbryllup. Renoveringen af boligen i Christiansfeld har været deres drømmeprojekt. Men der er nu kommet lidt malurt i glæden på grund af sagen.
Følger påbuddet
Ægteparret har dog besluttet at følge kommunens påbud om at dække naturskiferen til med træbrædder. De har ikke mod på en lang periode, hvor de skal betale bøder for så alligevel til sidst at måtte følge påbudet.
Men Jacob undrer sig over, at kommunen ikke værdsætter det æstetiske eller skeler til CO2-aftryk, når man så bastant forbyder skifer.
– Jeg spurgte medarbejderen i kommunen, hvad moralen er i, at man må beklæde huset med skifer, men ikke væksthuset. ”Der er ingen morale. Det er jura,” svarede vedkommende.