December-solen skinnede på det nye bestyrerpar på hotellet
– Jeg er slet ikke i tvivl om, at Brødremenighedens Hotel kan blive en stor succes. Det ligger jo lige midt i byen, som er på UNESCOs verdensarvsliste. Og der er masser af historie og turister. Vi har et godt køkken, og vi har plads til store fester.
Finn Taul er fuld af begejstring og tro på sit nye job som direktør for det historiske hotel i Christiansfeld, som er lige så gammelt som byen selv.
Og han er ikke en blåøjet nybegynder. Han har lang erfaring indenfor hotelbranchen, og han véd, hvad der skal til.
– Kunderne skal kort sagt behandles som grever og baroner. De skal virkeligt føle sig velkomne, og de skal gerne tage hjem med så god en oplevelse, at de fortæller det til andre.
Fru Hanne Stoklund, supplerer:
– Vi vil løfte det her sted op. Vi skal ud og skaffe kunder. Ud og møde folk personligt, for det er dét, der betyder noget. Skaffe konferencer og virksomheder til byen. Vi brænder for den her opgave med samme begejstring. Det er et 24-timers job og en livsstil, siger Hanne.
Hun er Læsø-bo og har arbejdet indenfor servicefag, bl.a. i Bane. Men også som souschef i en fritidsordning og som massør.
– Det handler altsammen om mennesker, siger hun og tilføjer, at på et hotel skal man også kunne alt og hjælpe til med alt.
– Det skal være sjovt at være på arbejde, siger Finn og kigger ud af vinduerne i hotellets blå sal.
– Hotellet har en hyggelig restaurant i kælderen. ”Æ Kælder”. Men vi synes jo, at gæsterne skal sidde heroppe og se ud af vinduerne på livet på gaden. Der sker jo noget hele tiden.
Og vi skal have ”åbne døre”, så gæsterne kan komme ind og blive taget godt imod, siger han.
Erfaren hotelmand
Finn Taul har arbejdet i hotelbranchen, siden han som ung var tjener på Rold Storkro.
Finn Taul har bl.a. været direktør for Hotel Hanstholm.
I otte år, fra 2014-22, var han direktør for et spændende kurhotel-projekt på Læsø, som Real Dania stod bag.
– Det gik nu desværre ned to år efter, at jeg var rejst, men det var ikke min skyld, tilføjer han.
Senest kommer han fra en stilling som administrerende direktør på Helnan Marselis Hotel i Aarhus.
– Helnan er en international hotelkoncern, og jeg var også med til at udvikle hotelvirksomhed i andre lande, som fx Egypten og Marokko, fortæller Finn Taul.
Han har også rejst i Columbia, Venezuela, Peru, Ghana, Indien, Sri Lanka og Saudi Arabien.
Og faktisk havde han et andet tilbud i den store verden, som konkurrerede med hotellet i Christiansfeld.
Charme og historie
– Hvorfor blev det så alligevel Christiansfeld, som I valgte?
– Vi kunne med det samme mærke, at der var noget særligt i den her by. Og vi kan begge godt lide nærheden og den personlige kontakt. Når man står i et prangende flot hotel i Saudi Arabien, som har alt, så mangler der alligevel noget, som man har i et mindre hotel som Brødremenighedens Hotel i Christiansfeld, funderer Finn Taul.
Det er noget med charme og atmosfære.
En stor opgave
– Men selvfølgelig skal det også hænge sammen. Og vi véd godt, at vi står foran en stor opgave med at få vendt de røde tal til sorte tal på bundlinjen. Men vi har mange muligheder her. Vi har et smukt og hyggeligt hotel midt i byen, vi har 18 værelser ovenpå, som helst skal være udlejet hele tiden. Udover de sale, vi har her på hotellet, har vi også mulighed for at bruge den store konferencesal i Søstrehuset, hvor der er plads til henved 200. Og så har vi en dygtig køkkenchef. Jo, der er mange muligheder, konstaterer Finn Taul på en af sine første arbejdsdage i Christiansfeld, efter at han var tiltrådt sit nye job den 1. december.
Ikke forpagtere men satser alt
Brødremenigheden havde oprindeligt søgt efter en forpagter, ligesom man tidligere har haft. I så fald er økonomien på hotellet forpagterens egen hovedpine. Og når det er ens egen virksomhed, yder man måske også mere, end hvis man er ansat.
Nu blev det i stedet til et ansat direktørpar, men de to er åbenbart indstillet på at knokle lige så meget, som hvis det var deres eget.
– Vi satser alt, siger de.
– Hvad er det, der driver jer?
– Det er noget med at brænde for den øjeblikkelige anerkendelse, som når et værtspar efter en fest siger tak for, at det gik så godt med deres fest, forklarer Finn, og Hanne samtykker. Parret vil bo i byen, men har endnu ikke fundet et sted. Foreløbig kan de jo overnatte på hotellet.
Hotellet blev bygget samtidig med byen
Allerede i 1773 gik Brødremenigheden i gang med at opføre det store hotel, som blev kaldt ”Gasthof”. I begyndelsen boede håndværkerne her, mens de byggede resten af Christiansfeld. I 1776-78 udvidede man gæstehuset. Og igen i 1792-93. Da hovedvejen i 1854 blev ført gennem byen og lige forbi hotellet, blev det udvidet med to etager og derefter drevet som hotel.
I 1938 var trafikken blevet så omfattende, at man forkortede hotellet med 2,50 meter og hjørnet blev skåret af. Idag er der blev opsat en marmortavle i den skråtskårne gavl, hvor man kan se navnene på nogle af de kongelige og kendte, som har boet her på hotellet. Der blev også forhandlet fred her, fremgår det af bogen ”Hjerternes By”.
Hotellet er blevet renoveret for millioner af kroner i forbindelse med den byfornyelse, som er foregået siden år 2000. På 1. sal kan man nu overnatte i moderne værelser, som er opkaldt efter de kongelige, der engang boede her, og som er nævnt på mindetavlen på gavlen.