Fjernvarmen vil omstille sig fra naturgas til biogas

Vigtig ekstraordinær generalforsamling torsdag d. 30. januar om store investeringer udbyggelse af ledningsnettet og indførsel af biogas.

Disse områder af Christiansfeld vil også få tilbudt fjernvarme for at det nye biogas-projekt bedre kan hænge sammen. Det er kvartererne omkring den nordlige og sydlige del af Kongensgade/Haderslevvej og Favstrup, samt det sydlige Torning.

Christiansfeld Fjernvarme kunne ikke få billig varme fra TVIS-projektet, men nu satser bestyrelsen i stedet på at indføre varme fra bl.a. en stort træpille- og træflise-kedel på Ravnhavevej ved Christiansfeld Fjernvarme.

Fjernvarme-priserne ligger højere i Christiansfeld end i Vamdrup og Lunderskov. Derfor arbejder bestyrelsen nu på at nedbringe udgifterne med en stor investering i biomasse.

På en ekstraordinær generalforsamling den 30. januar i Cuben Christiansfeld skal generalforsamlingen give sin opbakning til biomasseprojekt. Der skal nemlig også optages et større lån til investeringerne.

Og for at få det hele til at hænge sammen, vil fjernevarmeværket gerne have flere brugere med. Der er i øjeblikket ca. 1100 brugere af fjernvarmen i Christiansfeld.

Politikerne i Kolding byråds natur- miljø- og klimaudvalg Kolding Kommune har i december givet sin tilladelse til et projekt, som går ud på at udvide ledningsnettet for at få nye områder med i fjernvarmen.
Det er sket efter at kommunen sammen med fjernvarmen holdt et borgermøde i efteråret. En efterfølgende undersøgelse viste, at kun cirka halvdelen var interesseret i en fjernvarmeløsning.

Tre nye fjernvarme kvarterer

De tre boligområder, man nu har kig på, er kvarteret omkring den nordlige del af Kongensgade og den sydlige del af Kongensgade/Haderslevvej – herunder Favstrup. Samt et område ved Torning syd for Luneskoven.

I de tre boligområder er der 184 ejendomme. Ca. 60 procent af dem er i dag opvarmet med naturgas, som for nogle år siden var den helt store grønne løsning. Men nu skal naturgassen igen afskaffes, så vi ikke bliver afhængige af Ruslands levering af naturgas. Og hvis bare 96 husstande vil gå med til at konvertere deres naturgasfyr til den nye biogas-løsning, så hænger økonomien sammen.

Fjernvarmeværket er dog helt afhængig af, at få et tilskud på ca. 20.000 kr. for hver husstand, der konverterer, fra statens fjernvarmepulje.

Fjernvarme-bestyrelsen håber med det store projekt af kunne sikre en dæmpe priserne og få en mere stabil udvikling. Om alt går, som man håber, vil gassen kunne udfases og erstattes af biogas til sommeren 2025.

Se også