Tilladelse til to søer i Vamdrup

Søerne er de hvide pletter indenfor å-beskyttelseslinjen, der er markeret med blå farve på oversigtskortet fra kommunen.

Ejeren af ejendommen Vamdrupgårdsvej 3, Vamdrup, har fået kommunens tilladelse til at etablere to søer på adressen.

Det er landbrugsforeningen Spiras, der har søgt på vegne af landmanden.

Arealet ligger i landzone, og etablering af søerne kræver derfor en tilladelse jf. planlovens1 § 35, stk. 1.
Mellem de to søers placering løber Bønstrup Å, der afkaster en beskyttelseslinje på 150 m, hvor der indenfor, jf. naturbeskyttelseslovens2 § 16, stk. 1, bl.a. ikke må terrænreguleres.

Kopi af ansøgningen er sendt til flere end ti institutioner og myndigheder, så alle skulle være hørt.

Dispensation

Etablering af søerne kræver derfor også dispensation fra å-beskyttelseslinjen, jf. naturbeskyttelseslovens § 65, stk. 1.

Men kort før jul gav kommunen tilladelse og dispensation fra naturbeskyttelsesloven.

Kommunen har også spurgt Museum Sønderjylland, om der først skal foretages arkæologiske forundersøgelser, men det vurderer museet ikke er nødvendigt.

1800 og 1200 kvm

Sø 1 må have en maksimal størrelse på 1800 m2 og en maksimal dybde på 1,5 m. Sø 2 må have en maksimal størrelse på 1200 m2 med en maksimal dybde på 2 meter.

Søerne skal udformes i harmoni med det omgivende landskab, hvor bredzonerne får runde og bugtede bredder, der skråner svagt.

Øger naturværdien

Kolding Kommune vurderer, at søen kan øge områdets naturværdi og øge biodiversiteten i området, herunder særligt forbedre levevilkårene for bl.a. områdets padder, guldsmede og andre insekter.

Området er udpeget som bevaringsværdigt landskab i kommuneplan 2021-2033 for Kolding Kommune.
Kommunen vurderer, at det ikke samlet set vil påvirke oplevelsen af åen eller ådalen – og at det ikke vil forringe dyre- og plantelivets vilkår i en negativ retning.

Ved etablering af søerne vil pumpning af vandet fra det sydlige areal ophøre, hvilket vil bidrage til både en mindre tilførsel af næringsrigt vand til Bønstrup Å, og derudover vil der dannes en permanent biotop på arealet, da det ikke jævnligt vil blive forceret tørlagt.

Se også