EU-politiker fra Jordrup er bekymret for landbrugsjorden

400.000 hektar skal omlægges til skov og natur på grund af den grønne trepart - men hvad med fødevareproduktionen, spørger politiker.

Asger Christensen argumenterer for, at den gode landbrugsjord ikke udtages til skov og naturområder, men bruges til produktion af fødevarer.

– Vi må ikke glemme, at landbrugsjorden er fundamentet for vores fødevareforsyning, siger landmand og EU-politiker Asger Christensen, Jordrup.

Med den grønne trepart står vi over for en massiv omlægning af landbrugsjorden i Danmark, hvor 400.000 hektar skal konverteres til skov og natur. Og det bekymrer Asger Christensen, Venstre.

– I den omlægning må vi ikke glemme, at landbrugsjorden er fundamentet for vores fødevareforsyning.
Derfor er det afgørende, at vi værner om den gode, frugtbare landbrugsjord, når vi planlægger arealudtagning, siger han.

– Der er i øjeblikket en historisk stor efterspørgsel på landbrugsjord, både fra danske og udenlandske investorer. Store kapitalfonde og rigmænd opkøber land i stor stil med grønne ambitioner. Selvom tanken bag måske er god, kan omlægning få alvorlige konsekvenser. Hvis vi uden omtanke omlægger den bedste landbrugsjord til skov eller vådområder, risikerer vi at underminere vores fødevareproduktion, advarer Asger Christensen.

Stigende jordpriser

– Samtidig kan stigende jordpriser gøre det endnu sværere for nye generationer af danske landmænd at etablere sig. Landbruget er en central del af vores økonomi og selvforsyning, pointerer EU-politikeren, som også er landmand i Jordrup.

Ikke den gode jord

– Vi skal sikre en balance mellem udtagning og fødevareproduktion, så vi ikke risikerer at stå uden mad på tallerkenen. Det er derfor nødvendigt med en klar strategi, hvor det kun er jord med lav produktivitet, der prioriteres til udtagning, mens den bedste landbrugsjord forbliver i produktion. Vi skal ikke sætte vores fødevareforsyningssikkerhed over styr i en usikker tid, som vi er i lige nu. Vi skal bevare ejerskabet og kontrollen over den danske muld – nu og i fremtiden, siger han.

Se også