Skoleklasser lærer om Slaget ved Kolding ved traditionel mindedag
176-årsdagen bliver ikke helt så folkelig, som 175-års jubilæet, hvor der var gratis pølser på Prætoriustorvet, men Slesvigske Fodregiments musikkorps spiller, og grev Ingolf og grevinde Sussie er med.

Onsdag den 23. april kan man træde ind i historiens fodspor og markere 176-årsdagen for ”Slaget ved Kolding”.
– Kom og vær en del af en mindeværdig dag, når Slesvigske Fodregiment og Kolding Kommune den 23. april markerer 176-årsdagen for Slaget ved Kolding i 1849, opfordrer Pernille Mørch fra kommunens Kultur og Event-afdeling.
Ingen øl og pølser
Da 175-års jubilæet blev fejret sidste år, var det med gratis ristede pølser og øl i et telt på Prætoriustorvet.
Det viste sig dog, at arrangørerne og hotellet ikke kunne imødekomme den store interesse med tilstrækkeligt med pølser. Mange måtte vente længe, og nogle gik hjem.
Derfor har man i år besluttet at gå tilbage til den traditionelle fejring, som er foregået siden 90’erne.
Et stemningsfuldt program
Dagen indledes med en koncert af Slesvigske Musikkorps i Brødremenighedens Kirke kl. 11.00.
Herefter marcherer Musikkorpset, fanekommandoer og deltagere til Guds-ageren, hvor en krans nedlægges ved graven for de faldne. Her vil også borgmester Knud Erik Langhoff og grev Ingolf og grevinde Sussie deltage og nedlægge kranse.
Præst Jørgen Bøytler fra Brødremenigheden vil holde en kort mindetale.
Efter ceremonien fortsætter markeringen på Prætoriustorvet i Christiansfeld, hvor fællessang vil danne en stemningsfuld afslutning på dagen.
Historisk baggrund
Slaget ved Kolding den 23. april 1849 var en af de mest markante begivenheder i den Første Slesvigske Krig (1848-1850). Under slaget blev Brødremenighedens Kirke i Christiansfeld anvendt som feltlazaret. 38 soldater døde på lazarettet af deres skader, heraf 14 danske. De blev alle begravet i en fællesgrav på Brødremenighedens Kirkegård, Gudsageren, hvor der senere blev rejst en mindeplade over de danske soldater.
Hvert år den 23. april nedlægger Slesvigske Fodregiment en krans på vegne af Hæren ved krigergraven på Gudsageren.
Denne årlige tradition er en vigtig del af både lokal- og militærhistorien og en anledning til at mindes de danske og slesvigske soldater, der ofrede livet – hver for deres sag.
– Det er jo fantastisk, at disse historiske begivenheder fortsat kan samle folk 176 år efter. Men det ser vi også i Haderslev, siger kaptajn Morten Breum fra Slesvigske Fodregiment.
Gratis og åbent for alle
Nogle skoleklasser er med ved arrangementet, så de unge kan lære lidt om de krige, der har hærget i Sønderjylland. Arrangementet er gratis og åbent for alle, der ønsker at opleve musikken, tage del i markeringen og følge i historiens fodspor. Både unge og gamle er velkomne til at deltage i denne traditionsrige og mindeværdige dag.