Beskeden virksomhed i Christiansfeld omsætter for 35 mio. kr.
NormTeknik leverer dele til værkstøjsmagere overalt i Danmark og producerer nu også selv de specielle dele, som bruges i andres produktioner for bl.a. VW, Novo og Lego.
Når du holder en Legoklods i hånden, så kan de dele, der er brugt til det værktøj, der har produceret klodsen, være lavet på NormTeknik i Christiansfeld.
Det kunne også være dele til tyske biler eller til Novo, som danske leverandører indenfor industriværktøj fremstiller.
NormTeknik på Industrivej 34 i Christiansfeld har nemlig specialiseret sig i at skaffe dele til hele Danmarks værktøjsindustri, som regnes for en af de bedste i verden.
Dels er NormTeknik agentur for mere end ti producenter af dele i Tyskland og det øvrige udland. Dels fremstiller NormTeknik selv dele på deres avancerede maskiner og robotter i Christiansfeld. Tre medarbejdere er beskæftigede med den del.

Stor omsætning
Og det er store summer, der omsættes i den ”lille” virksomhed.
– Vores omsætning ligger normalt mellem 35-40 millioner om året, fortæller Henrik Paaske, som i dag er administrerende direktør.
Han begyndte i firmaet i 1994, hvor han som uddannet værktøjsmager og halvfærdig ingeniør blev ansat til at starte en ny afdeling op.
Hidtil havde NormTeknik kun været et handelshus. Men nu vovede man sig ud i også at producere selv. Og det blev en succes, som er fortsat.
I dag har NormTeknik en imponerende maskinpark inde i de smukke bygninger, som ad tre gange har måttet udvides i retning mod Danægs areal. Men nu er det slut med at vokse i den retning, for Danæg har selv lagt sin nye administrationsbygning lige ved siden af.
– Det, at vi også selv kan fremstille varer, betyder, at vi ofte kan tilbyde kunderne at producere den vare, de skal bruge på 2-3 dage, hvor de ellers skulle vente flere uger på at få den fra en leverandør i udlandet, forklarer Henrik Paaske.
Fra København til Christiansfeld
NormTeknik lå oprindeligt i hovedstadsområdet og var et far-søn-firma, der blev oprettet i 1978.
Men i 1989 besluttede ejerne at flytte til Jylland, hvor de havde flest kunder – især i Trekantsområdet – og hvor de kom tættere på de store tyske leverandører.
– Dengang havde man jo hverken mail eller teams-møder på skærmen. Så det var nødvendigt jævnligt at tage motorvejen til Tyskland. Faderen ville lægge virksomheden i Haderslev, mens sønnen ville til Kolding. Så det endte med, at de lagde virksomheden i Christiansfeld – midt i mellem, fortæller Henrik.

Generationsskifte
Nogle år senere fik to medarbejdere mulighed for at købe sig ind i NormTeknik. Det var Henrik Paaske og Kim Konge, som stadig arbejder i virksomheden. Desuden kom Frank Lund senere med som investor og er med i bestyrelsen.
De tidligere ejere har nu trukket sig ud og er ikke længere involverede i virksomheden.
Hård tid med corona
NormTeknik oplevede en krise, da coronaen brød ud, og mange ting blev lukket ned.
– Jeg husker, at fra mandag til onsdag var der ingen ordrer. Der var helt stille! I 4-5 måneder var der meget lidt at lave, og vi sendte også medarbejdere hjem. Der sker jo en kædereaktion, når fx Folkevognsfabrikkerne ikke bestiller de sædvanlige opgaver fra en virksomhed, som vi leverer til. Vi måtte selv til at ringe ud og spørge, om de ikke skulle bruge noget. Og vi har da en stor fast kundebase. Så vi kom heldigvis igennem den krise.
Vi har også forsøgt at sprede os lidt, så det ikke rammer så hårdt, når nogle af vores kunder bliver ramt. Vi har fx haft stor succes med at sælge tyske svejseborde. De er verdens bedste efter vores mening.
Fodboldspiller og padlespiller
Medarbejderne på NormTeknik kommer alle fra det lokale område mellem Haderslev og Kolding.
Henrik Paaske bor selv i Kolding. Han blev udlært på Th. Breindals Værktøjsfabrik i Kolding og arbejdede her et års tid, før han gik i gang med at læse til ingeniør. Efter at have været ude at rejse var han kort tid hos firmaet Sondex i Kolding, inden han blev kontaktet af NormTeknik.
Henrik Paaske spillede tidligere meget fodbold i både KB og KIF og spillede førsteholdskampe i begge klubber.
Nu er han meget begejstret for at spille padle.
Godt i Christiansfeld
Om placeringen i Christiansfeld siger han:
– Det er et godt sted, men vi har da også udfordringer, som skal løses. Vi kan normalt holde arbejdet indenfor almindelig arbejdstid. Og jeg er glad for, at jeg bor i Kolding, så jeg kan tage hjem fra arbejde og virkelig være væk fra det. På den anden side er det også så tæt på Kolding, hvor jeg bor, at man nemt kan smutte herned, hvis det brænder på, siger Henrik. Han har et foto af sine tre børn hængende på kontoret. De er nu voksne og bor i Kolding, Århus og København.
ESG i påskeferien
Da vi møder Henrik Paaske på kontoret i NormTeknik, er de fleste af de 8 medarbejdere taget på påskeferie. Selv bruger han mange timer på at udarbejde en ESG-rapport.
ESG dækker over bæredygtighedsindsatser inden for miljø og klima, sociale forhold og virksomhedsadfærd. Man skal fx vise, hvor stort et CO2-aftryk de forskellige produkter afsætter.
Selvom der endnu ikke er krav om, at denne virksomhed skal lave en sådan rapport, så har kunderne brug for oplysningerne i deres ESG-rapporter.
– Har I tid til det?
– Det er da et kæmpe arbejde, hvor man må bruge mange timer ved siden af det, som vi skal leve af.
Men det er et nødvendigt onde, og vi prøver at være foran, så vi er klar til det, som kommer, siger Henrik Paaske.
Kvalitet og ordentlighed
I 2023 fik NormTeknik et bureau til at give virksomheden et nyt image med logo og hjemmeside, som udstråler den kvalitet og ordentlighed, man i forvejen er kendt for og gerne vil stå ved.
Selvom her også produceres i metal i de bageste lokaler, ligner det ikke noget smedeværksted. Der pænt og ordentligt overalt. Også i den afdeling, hvor de 25 maskiner og robotter står og arbejder.
– Det er en indgroet del af virksomhedens identitet, forklarer direktøren.
– Hvis der ikke ligger noget og flyder, så smider man heller ikke selv noget, bemærker Henrik.
Han viser nogle af de tusindvis af løsdele på lageret, som virksomheden forhandler eller selv producerer. Og det er især til danske virksomheder – for Danmark er kendt for, at vi er meget dygtige på dette område.
NormTeknik er på den måde en nichevirksomhed. Den har levet sit stille liv i industrikvarteret, mens omsætningen er vokset til mange millioner.