DR-serie om slaveskib med Flensborg-mursten ligesom i Christiansfeld

John Fhær Engedal viser her to såkaldte Flensborg-mursten frem, som forskerne har fisket op fra havets bund. Stenene skulle bruges til bygninger på de dengang danske Vestindiske Øer. Men de kongelige skibe medbragte også slaver fra Guldkysten…

DR viste mandag første afsnit af en serie om opdagelsen af et sunket dansk slaveskib ved Costa Rica.

Fællesavisen fortalte allerede i oktober -23 om opdagelsen. Det skyldtes, at en lokal christiansfelder-dreng John Fhær Engedal Nissen var med ved Nationalmuseets dykker-opdagelser ved Costa Rica. John er journalist på Nationalmuseet i København.

Ved Costa Ricas kyst fandt Nationalmuseets folk resterne af to danske slaveskibe, som har ligget på havbunden siden 1710.

Fandt Flensborg-sten

I skibsvragene opdagede dykkere de specielle Flensborg-sten, som dengang primært blev brugt i Sønderjylland. Det meste af Christiansfelds gamle bydel er netop bygget af disse gule sten, som blev fremstillet i Egernsund.

Men desværre havde de to skibe ikke blot mursten ombord, men hundredvis af ulykkelige slaver.

Dansk slavehandel

Skibene sejlede fra København ned langs Afrikas kyst og derefter over Atlanterhavet. Det vendte hjem med sukker fra plantagerne på De Vestindikse Øer.

Skibene hentede tilfangetagne afrikanere i den danske koloni Guldkysten (Ghana) og sejlede dem til St. Thomas, en af de danske Vestindiske Øer. Det var især den lokale Akwamu-stamme, der indfangede afrikanere fra andre stammer og solgte dem til danskerne. De skulle arbejde i de danske sukkerplantager på De Vestindiske Øer.

Over 400 slaver var stuvet sammen på hver af de to store skibe. Ca. 1/3 døde undervejs. Og det gjorde en del af besætningen også på grund af de barske forhold med sygdom og fejl-ernæring. Med ukvalificerede søfolk sejlede skibene i tåge forbi de danske øer – og endte 2.000 km længere mod vest ved Costa Ricas kyst…!

Besætningen sultede da så meget, at de gjorde mytteri. De satte slaverne af på kysten, så de selv kunne spise den tilbageblevne mad. Desuden tømte de kompagniets guldkiste.

Slut med slaveri

Slaveriet fortsatte på De Vestindiske Øer, men i 1700-tallet kom missionærer fra Brødremenigheden til de danske Vestindiske Øer. De kom i konflikt med slaveejerne, og den danske guvernør satte dem i fængsel. De sorte fik derved tillid til dem, og der udbrød derefter en vækkelse blandt de sorte, som dannede den første sorte kirke i hele Amerika.

Vækkelsen og andre forhold førte til, at Danmark i 1792 – som den første slavehandlende nation – forbød sin slavehandel med virkning fra 1803.

Se også