Historien om Genforeningsbord nr. 41 på museet

Grænse- og Genforeningsmuseet har fået et specielt genforeningsbord.

Genforeningsbord 41 viser den ikoniske scene, hvor Kong Christian X tog en lille pige op på sin hvide hest ved indtoget i Sønderjylland. Det skete netop på Frederikshøj, ikke langt fra museet. Motivet findes også på et maleri, der blev lavet til postkort.

Grænse- og Genforeningsmuseet ved Christiansfeld har fået en speciel gave: Et genforeningsbord.

Det fortæller museets formand og leder, Kaj G. Nielsen.

Bordet er nr. 41 ud af 50 borde, som blev fremstillet for at markere genforeningen af Sønderjylland og Kongeriget Danmark i 1920.

Giveren er Lene Thykjær Jørgensen.
Hun fortæller om bordets historie:

Købt i 1922

– Bordet har altid været i min families eje. Det blev købt af min farmor, Valborg Margrethe Petersen i 1922. Hele sit liv (1895-1978) har hun boet I Aarhus. Min farmor var meget interesseret i Kongehuset, og qua sit arbejde som bestyrer af Musikforretning i Aarhus i mange år havde hun en del kontakt med kongefamilien, når de var i Aarhus. De købte plader m.m. i forretningen.

Lene Thykjær Jørgensen og hendes mand ved overrækkelsen på Genforenings- og Grænsemuseet.

Genforeningsbord nr. 41 er lavet i 1922, og blev da erhvervet af min farmor Valborg Margrethe Petersen.
I 1922 blev min far, Karl Christian Petersen, født. Genforeningsbordet blev ved min fars konfirmation givet til ham som gave fra min farmor, men bordet har altid indtil hendes død i 1978 opholdt sig hos hende (Jeg har et sted i mine gemmer hendes lykønsknings- og gavebrev).

Jeg husker, at jeg som barn i 1950 – 1960’erne altid så bordet dækket til og beskyttet med en filtdug, når jeg besøgte min farmor. Fra 1978 og frem til 2007 har det været hos mine forældre i Aarhus, også altid med en beskyttende dug over.

Efter min mors død i 2007 har bordet været hos mig i Ugelbølle (lidt udenfor Aarhus), og også her er det blevet passet godt på og har altid stået beskyttet med dug over i et stille hjørne.

Min søster Lis og jeg mener nu, at det rigtige, for at bordet kan overleve og blive skønnet på, må være at forære bordet til Genforeningsmuseet, så det måske kan komme frem ”i lyset” og blive set i al sin skønhed som et pragtfuldt minde om genforeningen, fortalte Lene Thykjær Jørgensen ved overrækkelsen til museet.
Bordet er nu udstillet på ”det lille museum med den store historie” på Koldingvej 52, Frederikshøj nord for Christiansfeld.

Se også