”Kødhunde opdrættes nu ved Christiansfeld” – eller gør de?

Lokalredaktøren var helt oppe i det røde felt, da han fik en pressemeddelelse om, at en lokal hundefarm i Torning opdrættede og slagtede hunde og tilbød hundekød og hundemælk...

Ella Olsen med sine hunde, som hun ifølge historien opdrætter til at slagtes… Billedet er et modelbillede.

”Ellas Hundekød er rykket tæt på Christiansfeld og lover dig både lokal hundemælk, -ost og -kød.”

Sådan begyndte en pressemeddelelse fra Ellas økologiske hundekød.

Ella skrev, at de er leverandør af højkvalitets, økologisk, fritgående og bæredygtigt hundekød. De er en del af en franchise, som startede allerede i 1981 i USA, men siden er udvidet til flere europæiske lande.

Ella har kopieret en reklame for grisekød og sat hundekød ind i stedet – for at provokere.

Utroligt! tænkte lokalredaktøren oprørt og var tæt på at smide pressemeddelelsen i papirkurven, da han så sætningen:

”Nu rykker de så til Torning ved Christiansfeld, hvor ejerne har fundet en mere passende gård med eget slagteri.

De forventer, at folk i byen vil tage godt imod dem, og inviterer til, at alle lokale kan komme på besøg og møde produktionshundene og smage produkterne, som fx hundemælken og pølserne.”

Hvad? tænkte lokalredaktøren. Torning? Det lå kun en kilometer fra hans arbejdsplads, det havde jo bestemt lokal interesse, så han var straks klar til at køre derud.

Meddelelsen fortsatte:

”Familien, som ejer og driver gården, har i flere årtier opdrættet hunde til mange andre formål. På en ferie i USA besøgte de lidt tilfældigt hundekødsfarmen i USA. Her blev de imponerede over smagen af produkterne og hvordan arbejdet foregik med hundene. Det tog ikke lang tid, før de havde besluttet sig for, at de ville give Danmark og danskerne mulighed for også at opleve alle de gode varer, som kødhundene tilbyder.”

Hund på grillen

Chokeret læste den hundeglade redaktør videre:

”Derfor mener de også, at det er oplagt at prøve produkterne af her i grillsæsonen. De leverer fx helstegt hvalp til den store grill, men man kan også finde grillpølser af gravhund, hundesteg, bacon, labradorsteaks og berner sennen bøffer i shoppen. Man kan også købe sig med på en tur til Rumænien, hvor der inviteres til jagt på hunde opdrættet til netop det.”

Historien blev ledsaget af dette foto af tre hunde – både som levende og slagtede. Kendere kan dog se, at det ikke er hunde, men grise, der her hænger i kødkroge.

Bæredygtigt…

”Alle kødhundene, som kan købes i shoppen, bliver humant slagtet efter dansk lovgivning, og alt på dyrene bliver brugt – lige fra pels og skind, som bruges til garn, bælter og tasker af højeste kvalitet, mens tænderne bruges som smykker. Bæredygtighed og undgåelse af spild er et gennemgående tema på gården.

Dyrevelfærd er dog den vigtigste prioritet i hverdagen. Ellas Hundekød tror på, at glade hunde laver glad kød, og intet er vigtigere for dem, siger de, end at hundene nyder det bedst mulige liv hele vejen op til slagtning.”

En god lokal historie!

Uanset, hvor smagløst det var, at man ville oprette et hundeslagteri i Torning, så følte den gamle redaktør, at han måtte skrive om det. Og der var jo en oplagt lokal vinkel: For hvad siger naboerne til gården og produktionen af kødhunde?

Skyndsomt læste han videre, mens han skrev en mail til afsenderen om at komme og tage et billede.

”Gårdens grundlægger Ella Olsen beskriver det som en sikker forretning:

”Vi har set så meget succes hos vores kollegaer i både USA, Frankrig og Spanien, at det giver fuldstændig mening også at tage det til Danmark og lægge os tæt op af de lokale. I Danmark har vi som bekendt nogle af de strengeste regler for dyrevelfærd, hygiejne og kvalitet, så vi forventer, at folk tager godt imod vores humant opdrættede kvalitetsvarer,” udtalte den Ella Olsen.

Hun så åbenbart ikke noget problem i at slagte og spise de kære hunde:

”Ingen elsker deres hunde mere end os, vi har kæmpe dyrehjerter, men jo, nogle vil da sikkert antyde, at, fordi vi slagter 6.000 hunde om året, så er vi lavet af is, og nogle har da også kaldt os mordere. Vi overholder alle regler. Desuden skal man huske, at kødhunde ikke er kæledyr, men produktionsdyr.”

Og meddelelse sluttede med, at Ella fejrede det nye tiltag ved at tilbyde 30 procent rabat til alle, der bestiller på ellashunde.dk.

Rystet ringede den gamle redaktør til denne hundeslagter Ella Olsen – og fandt ud af, at det heldigvis var fup. Eller satire, som man kalder denne grove form for humor.

Satire med et formål

Idéen er at fremprovokere en debat om den måde, vi behandler dyr på.
Hjemmesiden for den fiktive ”humane” familiegård tager besøgende med på en etisk rejse, parodierer kødindustriens budskaber, og opmuntrer folk til at ”udforske deres kognitive dissonans”.

– Hvorfor har du sendt denne falske satire-mail, spurgte den gamle redaktør Ella Olsen.

– Jeg ønsker at provokere en debat om, hvorfor vi opdrætter dyr til at spises. Ved at sammenligne med hunde, provokerer det de fleste voldsomt, siger Ella – eller hvad vi nu skal kalde afsenderen.

”Ella” har modtaget kommentarer og beskeder fra folk, der har sagt, at hjemmesiden har gjort dem til vegetarer. En del hundeejere har dog også truet med vold og dødstrusler. Til det siger Mollys Elwood, grundlæggeren af satiren i USA:

”Vi får alle mulige kreative, voldelige trusler – og det giver mening, når man ser, hvad vi teoretisk gør mod hunde på vores gård. Disse mennesker tror, at Elwoods er ægte. Men vores sociale indlæg er ofte genskabt ord for ord fra rigtige familiegårde med grise, køer og høns – og tilbageslaget tyder på, at folk ikke kan lide, hvad disse producenter gør ved dyr.”

Tjae… Den gamle lokalredaktør kunne nu igen falde til ro, mens han i sommerhaven stegte oksekød på grillen. De sidste 3.500 år siden Moses’ tid har hunden været betragtet som et urent dyr, der ikke måtte spises. Og hundejere kan glæde sig over, at det trods alt fortsat er forbudt at spise ”menneskets bedste ven” i Danmark.

Se også