Rockwool Fonden: Piger får bedre eksamenskarakterer, fordi prøverne passer bedst til piger

Er piger klogere end drenge? Det skulle man tro, når man ser gennemsnittet af karakterer ved folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse.
Men nu har en forsker ved Rockwoolfonden afsløret, at pigernes forspring i høj grad skyldes nye eksamensformer.
Pigernes forspring skyldes ikke alene flid og øget faglighed. Den ny analyse viser, at størstedelen af forskellen skyldes, at piger præsterer bedre ved en bestemt type afgangsprøver – nemlig de prøver, hvor eleverne forbereder et oplæg forud for eksamensdagen. Og den slags prøver er der kommet flere af de seneste ti år.
Det er altså ikke helt rigtigt, når medierne fortæller, at ”Drenge sakker mere og mere bagud i folkeskolen.”
Siden 2008 er forskellen mellem drenges og pigers gennemsnitlige afgangskarakterer steget fra 0,5 til 0,9 karakter-point. Selvom drengenes karakter-gennemsnit er steget i perioden, så er pigernes snit steget endnu mere.
Forskellen steg især fra 2010 og frem til Covid19-pandemien, hvor prøverne i flere år blev aflyst eller ændret. En ny analyse fra Rockwool Fonden har kortlagt udviklingen gennem 20 år. Den viser, at helt op til 90% af den stigende forskel mellem pigers og drenges afgangskarakterer skyldes, at pigerne får højere karakterer i mundtlig dansk og fællesprøven i naturfag.
”Vores resultater viser, at pigerne især klarer sig godt ved de nye prøver, hvor eleverne forbereder deres eksamen flere uger i forvejen. Her skal eleverne i dybden med et emne, og mere akademiske færdigheder er i spil. Og det er klart, at evner som høj selvdisciplin især kommer eleverne til gavn i den forberedende del,” siger Mille Bjørk, der er analysechef i Rockwool Fonden.