Sundhedstyrelsen: Danske unge drikker stadig mest i Europa
Forældre må tage større ansvar for unges alkoholvaner og bidrage til at etablere sunde fællesskaber lokalt, hvis vi vil forebygge danske unges høje forbrug af alkohol.

En ny europæisk undersøgelse viser, at elever i danske 9. klasser fortsat ligger i top, når det gælder alkoholforbrug. De drikker mere og starter tidligere end 15-16-årige i andre europæiske lande.
Næsten 7 ud af 10 elever i 9. klasse har drukket alkohol inden for den seneste måned, og det er væsentligt højere end det europæiske gennemsnit. I Norge har 32 procent drukket alkohol den seneste måned, i Sverige 24 procent og i Island kun 12 procent.
Mere end 1 ud af 3 danske elever i 9. klasse har været fulde inden for den seneste måned, og 55 procent har drukket fem eller flere genstande ved én lejlighed.
Danmark har den højeste andel af elever, der har rusdrukket i løbet af de sidste 30 dage. I Norge og Sverige er de tilsvarende andele henholdsvis 22 procent og 18 procent.
Danske unge begynder at drikke alkohol tidligere, og alkoholforbruget er langt mere fuldskabsorienteret end hos unge i andre europæiske lande.
Forældre har ansvar
”At forældre tager større ansvar for unges alkoholvaner og bidrager til at etablere sunde fællesskaber lokalt er helt centrale greb, hvis vi vil forebygge unges høje forbrug,” siger Maja Bæksgaard Jørgensen, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.
I programmet Fælles om ungelivet samarbejder vi tæt med foreløbigt 15 kommuner og Trygfonden, hvor netop forældreinvolvering og etablering af lokale fællesskaber er i fokus. Målet er at skabe stærke, alkohol-frie fællesskaber omkring unge,” siger Maja Bæksgaard Jørgensen.
Hverken Kolding eller Haderslev kommuner er med blandt de 15 kommuner. Det er derimod Esbjerg, Varde og Hedensted.
Island gjorde det
Inspirationen stammer fra Island, hvor man er lykkes med at vende udviklingen, så islandske unge ikke længere har et meget højt alkoholforbrug, men i stedet Europas laveste.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen ESPAD (The European School Survey Project on Alcohol omfatter 114.000 elever i 37 lande. I Danmark er 5.484 elever fra 9. klasse blevet spurgt af Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.
16 % i Kolding Kommune drikker alt for meget
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder højst drikker syv genstande om ugen og mænd højst 14 genstande.
Men en undersøgelse fra Region Syddanmark i 2017 viste, at 16,6 pct. i Kolding Kommune lå over dette forbrug.
Værre var det dog på Fanø, som toppede med 27,5 %, der drak mere end Sundhedstyrelsen anbefaler. I den anden ende af skalaen lå Vejen Kommune med ”kun” 12,3 % i risikogruppen.
Så meget drikker unge og ældre lokalt
I 2023 viste en undersøgelse, at 20,5 pct. af de sydanske unge mellem 16-24 år drak mere end 10 genstande på en typisk uge.
Pigerne lå højest. Her sagde 23,1 pct. at de drak så meget, men drengene lå på 18,2 pct.
Procenten faldt for dem, der var 25 år og derover.
Men fra 55 år og opad var det igen omkring 20 pct, der drak for meget.
Samlet drikker 15,5 pct af syddanskerne over 10 genstande på en typisk uge. Og dermed er mange i risiko for de alvorlige følgevirkninger.