Brændenælder er gavnlige

Brændenælde, hvis latinske navn er urtica dioica, er i virkeligheden en lægeplante, der bruges som et blødningsmiddel, vanddrivende middel, febernedsættende middel, sårhelende middel og antireumatisk middel mod gigt. (Foto: Bigstockphoto)

Det er ikke uden grund, at den hedder en brændenælde, for det brænder, når man rører ved dem. Men brændenælder kan også spises – fx som brændenældepesto og brændenældesuppe. Og den fås som te.

Brændenælder smager lidt som spinat, men er mere mild i smagen.

Hvis man vil undgå at brænde sig på nælderne, skal man tage fat om nælden fra neden, da brændhårene peger skråt opad. Men det er en god idé at bruge handsker.

Når brændenælder overhældes med kogende vand, koges i 2-3 minutter eller tørres, holder de op med at brænde. Og man skal ikke plukke brændenælder langs trafikerede veje, hvor de kan være forurenede med bly fra bilernes udstødning.

Brændenældeblade kan tørres og pulveriseres. Også roden og frøene kan tørres.

I helsebutikker

Hvis man vil slippe for besværet, kan man i helsekostbutikker købe forskellige tørrede brændenældeprodukter, som indeholder pulveriseret brændenælde, blandt andet grødblandinger og urteteer.

Brændenælden er en gammel lægeurt, og den har været brugt mod mange forskellige lidelser, lige fra behandling af ødemer og gigt til forstørret prostata og stimulering af mælkeproduktion hos ammende kvinder.

Brændenælde er fx rig på klorofyl, som giver planterne deres grønne farve og har en række sundhedsfremmende egenskaber. Derudover indeholder brændenælde også betydelige mængder af jern, calcium, vitamin C og K.

Brændenælde er rig på antioxidanter, der kan hjælpe med at beskytte kroppen mod skader fra de såkaldte frie radikaler.

De bidrager til sund hud, hår og negle og kan hjælpe fordøjelsessystemet.
Start med brændenældete – eller brug små mængder brændenældepulver i maden.

Se også