Stor privat samling af Jeppe Madsen-Ohlsens malerier i Aabenraa

Bjælkehus-fabrikanten Christian Panbo Pedersen har samlet mange af Christiansfeld-maleren Jeppe Madsen Olsens malerier i et privat kunstmuseum, hvor man også kan finde kostbare værker af guldaldermaleren Eckersberg og Skagens-malerne Krøyer og Anker.

Væggene i det specialbyggede Panbo-bjælkehus er tæt besatte med Jeppe Madsen-Ohlsens malerier.

I omkring 30 år har virksomheden Christian Panbo A/S i Aabenraa samlet på kunstværker.

Det startede med et maleri af den berømte Skagens-maler Michael Anker. Maleriet viser en mand, der lægger kartofler, mens mutter står og kigger på.

– Der havde stået nogle penge på kontoen et stykke tid. Christian kiggede på kontoudtoget og sagde: ”Der er jo ikke noget sjov ved at kigge på de tal – skal vi ikke have et billede at kigge på i stedet!”

Det var begyndelsen, fortæller Birgit Ingemann, mens hun viser os rundt i den store, private samling.

– Der kom jævnligt nogle og så på malerierne, som hang på væggene i virksomheden. Og medarbejderne kunne jo glæde sig over at se på malerierne. Men på et tidspunkt besluttede Christian, at nu skulle der bygges et museum, så offentligheden kunne få lov at se malerierne.

Det var vi alle sammen imod, for det kunne jo aldrig gå an, griner Birgit.
Men manden fik sin vilje, og i 2018 blev museet indviet af kulturminister Mette Bock.

Tæt på sygehuset

Panbo-samlingen findes i et specialbygget stort, hvidt bjælkehus, som ligger på Egelund 5 i nærheden af Aabenraas nye sygehus.

Det er ikke nogen lille bjælkehytte, og man kan godt regne med, at den er sikret mod både brand og indbrud. For den indeholder kunstværker for mange hundrede tusinde kroner.

Først med bjælkehuse

Bjælkehuse er netop, hvad virksomheden Panbo beskæftiger sig med.
Christians far startede i 1950 bjælkehus-byggeriet i Danmark, og derfor har Christian naturligt været involveret igennem hele livet. Han er uddannet tømrer og senere også bygningskonstruktør.

Christian Panbo Pedersen har brugt Panbo-virksomhedens overskud på at købe kunst i verdensklasse.

Siden 1994 har Christian haft egen fabrik i Aabenraa.

Christian Panbo har kørt mange individuelle træhuse i bjælker til familier i forskellige lande i Europa, og han har også fået sejlet træhuse til Grønland.

Men det er ikke kun træ og bjælker, der interesserer Christian Panbo. Gennem 30 år har han opbygget en af de største private kunstsamlinger i landet.

Han sidder i øvrigt i byrådet for Socialdemokratiet.

Jeppe Madsen-Ohlsen

Straks, man kommer ind i cafeteriet i det private museum, overvældes man af adskillige malerier af christiansfelder-maleren Jeppe Madsen-Ohlsen.

– Der er mange, der ikke kender Jeppe Madsen-Ohlsen, men alle, der kommer her i museet, bliver faktisk betaget af hans malerier. Der er noget særligt ved ham, fortæller Birgit Ingemann.

Mange af Madsen-Ohlsens malerier findes ellers i Brødremenighedens Museum i Christiansfeld.
Motiverne stammer fra Jeppes barndomsby Christiansfeld og fra byens herrnhutiske Brødremenighed.

Jeppe Madsen-Ohlsen malede sine billeder af byens liv i 1930’erne, hvor han boede sammen med sin fattige familie i et lille hus på kirkepladsen, hvor der nu er offentligt toilet.

Madsen-Ohlsen havde et vanskeligt liv – bl.a. på grund af sin afhængighed af alkohol. Og han døde da også af druk, og hans ulykkelige børn blev spredt hos forskellige plejefamilier.

Jeppe Madsen-Ohlsens særprægede kunst har først for alvor vundet anerkendelse efter hans død.
Hans malerstil betegnes af nogle som magisk realisme, men der er også træk fra naivisme og symbolisme.

Eckersberg fra Varnæs

Museet indeholder en stor samling af den betydeligste danske guldaldermaler Eckersberg, som levede fra 1783-1853. Her er portrætter, skibsmalerier, historiske og religiøse malerier, naturscener, elskov og motiver fra Rom.

Nogle af malerierne har været udstillet i Hamborg, Paris, Washington og København, og der er skrevet bøger på flere sprog om malerierne, som man her kan fordybe sig i.

Få ved, at Eckersberg blev født i Blåkrog ved Varnæs, syd for Aabenraa. Han var søn af en snedker, og i 1786 flyttede familien til Blans ved Als Sund, hvor han som barn tegnede landskabet og sejlede i sin fars båd på sundet. Efter konfirmationen kom han i lære hos en maler i Aabenraa og senere i Flensborg, hvor han blev svend.

I 1804 blev han optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Han modtog i 1809 akademiets store guldmedalje og medfølgende rejsestipendium, der bragte ham til Paris og Rom.
Han blev professor ved Akademiet i 1818.

Skagensmalerne

Her i dette bjælkehus i Aabenraa kan man også komme helt tæt på nogle pragtfulde værker af Skagensmalerne.

Det gælder flere af Michael Ancher (1849-1927) og hustruen Anna Ancker, der begge var malere af høj kvalitet. Omkring dem opstod der en kunstnerkoloni i den lille fiskerby med det helt specielle lys.
Anna var datter af ægteparret Brøndum, der drev byens eneste hotel, hvor kunstnerne ofte mødtes.

Sammen malede Anna og Michael Ancher i Skagen i mere end et halvt århundrede.

Her er også billeder af datteren Helga Ancher.

Endnu mere kendt i udlandet blev maleren Peder Severin Krøyer (1851-1909). Et af hans malerier blev for nogle år siden solgt for 8 millioner! Og et af hans malerier hænger altså i Aabenraa

Det er et maleri af Drachmann – ham, der skrev Midsommervisen ”Vi elsker vort land”.
Krøyer var norsk, men voksede op i København.

Allerede som 9-årig viste han sit store talent for at tegne. Krøyer boede om sommeren i Skagen.

H.C. Andersen, Dronningen og Franciska Clausen

Blandt malerierne findes også et ret ukendt abstrakt billede malet af selveste Dronning Margrethe.
Her findes også et maleri af Aaabenraa-maleren Franciska Clausen, der også var internationalt anerkendt. Hendes malerier er i øvrigt udstillet i stort antal på Brunlund kunstmuseum i Aabenraa.

Blandt klenodierne på det private museum er også et original håndskrevet teaterstykke af selveste H.C. Andersen.

Så der er virkelig noget at se på i det private Panbo-museum i Aabenraa. Ikke blot for kunstkendere, men for alle. For disse malerier er så figurative og smukke, at de appellerer til de fleste.

Museet har på hverdage åbent fra kl. 11 til 16. Lørdag er der lukket, og søndag er der åbent fra 12-16.Desuden kan grupper bestille tid og evt. også få kaffe eller smørrebrød.

Se også