Venstre vil ikke lukke lokale medborgerhuse

Jakob Ville er gruppeformand for Venstre.

Efter den senere tids debat om evt. lukning af nogle af kommunens brugerstyrede medborgerhuse vender Venstres gruppeformand nu tommelfingeren nedad.

Byrådet blev mandag præsenteret for spareforslag til 86 mio. kroner frem mod 2028, som forvaltningen har udarbejdet på baggrund af eksterne konsulenters oplæg. Spareforeslagene rammer 17 forskellige områder i kommunen.

Venstre holdt umiddelbart efter gruppemøde, og herefter udtalte gruppeformand Jakob Ville til dagbladet JydskeVestkysten tirsdag, at partiet ikke vil være med til at lukke et eneste af de brugerstyrede huse. Det samme har Dansk Folkeparti tidligere meldt ud. De to partier råder over 11 af byrådets 25 medlemmer, og det skal nu vise sig, hvad de øvrige partier mener.

Torsdag i denne uge mødes byrådets økonomi- og strategiudvalg. De skal tage stilling til, hvilke af spareforslagene de vil sende videre i høring.

Mere velfærd for færre penge

– Intet er besluttet endnu. Men ved at udnytte de rammer og ressourcer, vi har, lidt klogere kan vi få mere velfærd for de samme penge. Det er faktisk ret enestående, at vi kan lægge budgetterne frem til 2028 på denne måde, siger borgmester Knud Erik Langhoff (Kons.)

– Da vi satte analysearbejdet i gang, vidste vi reelt ikke, om vi kunne finde de ca. 86 mio. kroner, som ellers fortrinsvis skulle findes på de store velfærdsområder på anden vis, når vi når ud til 2028.
Men det har vi altså mulighed for. Det kræver dog, at vi kan finde hinanden i de politiske forhandlinger, påpeger borgmester Knud Erik Langhoff.

Svært at spare i valgår

Men noget tyder på, at politikerne allerede fra starten vil pille de mest upopulære besparelser ud.
Det skal nemlig være kommune- og regionsvalg tirsdag den 18. november 2025. Og politikerne ønsker næppe at gøre sig upopulære i et valgår.

Men der er ingen garanti for, at de upopulære beslutninger ikke blot udskydes til efter valget.

Fusion mellem Regnbuen og Troldblomst?

Blandt forslagene er også at fusionere børnehusene Regnbuen og Troldblomst i Christiansfeld samt at fusionere Pinjevejens Børnehus og Naturinstitutionen Bøgebladet. Det foreslås at reducere sportsklasserne på Brændkjærskolen fra to til ét spor, og at lade Munkevængets Skoles SFO flytte ind på Munkevængets Skole.

Se også