Regeringen vil fjerne noget af bøvlet for frivillige foreninger

Og det vil især gavne landdistrikter, hvor frivillige foreninger er vigtige for fællesskabet.

Steffen Damsgaard er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Regeringens otte initiativer til at fjerne bureaukrati i foreningslivet og gøre det lettere at være frivillig, møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd.

Initiativerne mindsker bøvl og bidrager til at skabe mere liv og aktivitet i lokalsamfund og landsbyer, hvor der er størst behov for det, siger organisationen.

– I landdistrikterne spiller foreningsliv og frivillighed en afgørende rolle. For ofte er det foreningslivet og de lokale frivillige, der binder livet sammen i lokalsamfund og landsbyer og skaber liv og aktiviteter indenfor fx sport, idræt, fællesskab og kultur, siger formand Steffen Damsgaard.

– Det bliver nu lidt lettere med disse initiativer. Vi er særligt glade for initiativet om en basal foreningskonto, der skal gøre det hurtigere og lettere for foreningerne at få en bankkonto. Det har vi længe kæmpet for, da det har været alt for bøvlet og frustrerende for frivillige i bestyrelser.

Regeringen vil desuden arbejde for, at tilladelser til bl.a. markeder og byfester kan være flerårige, i stedet for at foreningerne skal søge hvert år på ny.

– Det vil fjerne en masse bøvl og besvær, så foreningernes frivillige og ildsjæle i større grad kan fokusere på dét, de brænder for: nemlig at arrangere aktiviteter, fremfor at bruge tid på administrativt og bureaukratisk bøvl, siger formanden:

– Det vil med sikkerhed skabe mere liv, flere aktiviteter og arrangementer, som ofte bidrager med ekstra penge til foreningskasserne, når man gør det lettere at sætte gang i gode initiativer. Men det vil også få en stor betydning for mange mindre bysamfund og forhåbentlig gøre dem endnu mere attraktive for tilflyttere samt gæster og turister.

Mangel på frivillige

– Selvom der fortsat er en stor del af befolkningen, der engagerer sig i det lokale civilsamfund, så er tendensen i mange landsbyer, at der er en mangel på frivillige hænder. Dén udvikling vil vi meget gerne vende, og derfor ser vi frem til at se det endelige foreningsudspil, afslutter formanden.

Se også