Vandet er trods prisstigninger ikke blevet dyrere

Trods store investeringer satser Blue Kolding på at holde prisen.

Hver dansker bruger i gennemsnit 114 liter vand – om dagen. Det koster ca.180 kroner om måneden. I 2024 kostede det i gennemsnit i Danmark 54,94 kr. per kubikmeter (dvs. 1000 liter) forbrugt vand, inkl. moms og afgifter. I BlueKolding er prisen kun 43,06 kr.

Trods rekordstore regnmængder, højere energipriser, inflation og store anlægsprojekter har BlueKolding ikke hævet prisen i 8 år.

Både udfordringer og udgifter står i kø, men BlueKolding formår fortsat at finansiere sine stigende omkostninger ved at effektivisere og digitalisere både projekter og drift.

Når der falder stadigt mere og kraftigere regn, betyder det mere arbejde til BlueKolding, der skal sørge for at bortlede og rense regn- og spildevand fra hele kommunen.

Samtidig skal selskabet udføre flere projekter, som fx etableringen af den nye pumpe/sluse, i samarbejde med Kolding Kommune for at beskytte byen mod konsekvenserne af klimaforandringerne.
Dertil kommer stigende energipriser og andre generelle prisstigninger i samfundet.

2.200 km kloaker

Men der er en række naturlige forklaringer på, at prisen ikke stiger. Virksomheden arbejder ud fra en såkaldt asset management-tilgang til den løbende sanering og renovering af kommunens 2.200 kilometer kloakker.

– Det betyder kort fortalt, at vi løbende analyserer tilstanden på kloakker, anlæg og udstyr for at sikre, at vi kan sætte ind med sanering, vedligehold og udskiftning lige præcis der, hvor der er allermest brug for det, forklarer bestyrelsesformand, Tobias Jørgensen:

– På den måde får vi den optimale levetid ud af vores anlæg, og samtidig sikrer vi, at de er i bedst mulig stand og dermed er billigere at drive og vedligeholde, siger Tobias Jørgensen.

Der løber mange milliarder liter vand gennem renseanlæg som dette i Agtrup. Og det koster meget strøm at rense vandet. Derfor renser BlueKolding i de billige el-timer.

Digital styring giver besparelser

Han fremhæver desuden en avanceret løsning, som over de senere år har bidraget til en mere effektiv drift i BlueKolding. Det er det såkaldte Hubgrade, der er en automatisk styring af hele kommunens kloaksystem og renseanlæg.

– Med det kan vi udnytte kapaciteten i hele systemet meget bedre og holde så meget vand som muligt tilbage, når der er tryk på. Det mindsker risikoen for oversvømmelser, forklarer Tobias Jørgensen.

– Den økonomiske gevinst i Hubgrade er, at systemet udover vejrdata og vandmængder også tager højde for elprisen, og det er vigtigt. Det kræver enormt meget strøm at pumpe og rense vandet, så når strømmen er dyr, holder vi systemerne så meget i ro som muligt, og så sætter vi tryk på, når elprisen er lav, forklarer Tobias Jørgensen.

Samtidig producerer BlueKolding også en del strøm på renseanlægget, og takket være Hubgrade bliver den strøm automatisk solgt, når elprisen er høj.

– Det hele kommer kunderne til gode i form af en mere effektiv drift, som gør, at vi nu for 8. år i træk kan undgå prisstigninger på spildevandsafgiften, siger Tobias Jørgensen.

Store investeringer

Fremtiden byder på store investeringer for BlueKolding, ikke kun pga. klimaændringerne, men også fordi man ønsker at forbedre rensningen og formindske overløb. Dele af selskabets anlæg er årtier gamle og bygget til en anden belastning og andre krav end dem, der kommer til at gælde i fremtiden.

– Det har bestyrelsen taget højde for i budgettet for 2025, og vi vil sikre, at de nødvendige investeringer i anlæggene også budgetlægges de kommende år, så vi fortsat kan beskytte vandmiljøet bedst muligt, slutter Tobias Jørgensen.

Prisen for at komme af med en kubikmeter spildevand vil i 2025 fortsat være 43,06 kr.

Tue/Henri.

Se også