Rockwool tilslutter sig samarbejde om udnyttelse af overskudsvarme

Rockwool-fabrikken i Vamdrup. (Foto: Elo Kristoffersen
VAMDRUP: Nu vil Rockwool i Vamdrup åbenbart dele ud af sin mangeårige erfaring med at levere overskudsvarme til det lokale fjernvarmenet. Det sker med meddelelsen, om at virksomheden har tilsluttet til Triangle Energy Alliance (TEA), partnerskabet, der netop opbygger et regionalt forankret sektorkoblingssamarbejde på tværs af kommunegrænser og virksomheder med fokus på bedre udnyttelse af overskudsvarme.

– Rockwool har lang erfaring med at udnytte ressourcer effektivt, hvad enten det drejer sig om at levere overskudsvarme til fjernvarmenettet, som vi har gjort fra vores fabrik i Vamdrup siden slutningen 1970’erne, eller at genanvende materialer fra andre industrier, hvilket er blevet til ca. 178.000 ton siden 2012. TEA-partnerskabet er interessant, fordi energi- og produktionsvirksomhederne og kommunerne – der ligesom os – har høje ambitioner for at udfase fossile energikilder og råstoffer, fortæller Frank Ove Larsen, administrerende direktør i Rockwool Nordics, blandt andet i en pressemeddelelse.

Rockwool fremstiller isoleringsmaterialer til boliger og industri ved hver dag at genskabe den vulkanske proces der ligger i at smelte sten om til fibre. Processen kræver meget høje temperaturer, og dét kræver betydelige mængder ilt på deres to danske fabrikker, der ligger i Vamdrup og Doense ved Hobro.

Overskudsvarme
går til fjernvarme

Overskudsvarme fra smelteprocessen anvendes til fjernvarme i lokalområderne ved begge danske Rockwool-fabrikker, som i alt varmer 1.300 – 1.500 boliger op om året.  I Vamdrup er cirka 33 procent varmen hidtil kommet fra Rockwool-fabrikken – og det har kunnet mærkes positivt på forbrugernes varmeregninger.
Det fortælles videre i pressemeddelelsen at Rockwool de seneste ti år haft fokus på omstilling fra fossile brændsler i form af kul og koks til biogas samt grøn strøm.

Frank Ove Larsen fortæller videre, at Rockwool ikke mindst er interesseret for ilt som kilde til produktionen på fabrikken i Vamdrup, da det forventes at store brintaktører vil etablere sig i netop Trekantområdet. Og i denne forbindelse ligger fabrikken i Vamdrup særdeles centralt placeret. /seb

Se også