En effektiv kyst sikring i Hejlsminde koster 50 millioner

Fuldt hus, da der tirsdag var orienteringsmøde i Forsamlingshuset om sikring af de ca. 100 huse i området mod en ny stormflod. Og sådan én kan ventes i løbet af ganske få år...

På orienteringsmødet ses i forgrunden en mulig løsning, nemlig mobile Boxwall-elementer. I baggrunden taler formanden for Hejlsminde Selskabelig Borgerforening Peter Kjær-Jepsen (med ryggen til) med Bent Ole Jonsen fra FLID – Foreningen af Lystbådehavne i Danmark.

En ny 100-års stormflod kan forventes indenfor de næste 20 år, spåede Bent Ole Jonsen, der er formand for Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, da der tirsdag var orienteringsmøde om stormflods-sikring i Forsamlingshuset i Hejlsminde.

Han henviste til en nyligt udgivet DTU-rapport, der har opjusteret 100-års stormene til 20-års begivenheder. Og efter 2050 skal vi regne med sådanne storme med mindre end 5 års intervaller.
Det er derfor meget aktuelt at se på kystsikring af det kystnære områder ved Hejlsminde og langs Lillebæltskysten i det hele taget.

Danmarks Tekniske Universitet skønner også, at prisen for skybrud og stormfloder kan løbe op i 406 milliarder kroner.

(Se https://www.dtu.dk/newsarchive/2024/11/prisen-for-oversvoemmelser-fra-skybrud-og-stormfloder-kan-loebe-op-i-406-milliarder)

Det var Peter Kjær-Jepsen, formand for borgerforeningen, der havde indkaldt til mødet.

Allerede inden den seneste stormflod, stormfloden 20.-21. oktober 2023, var han begyndt at tænke på, hvordan husene i Hejlsminde kunne sikres bedre.

Det er egentlig kommunen, der er myndighed for kystbeskyttelse. Og biolog Ib Clausen fra Kolding Kommunes forvaltning redegjorde på mødet for kommunens rolle.

Han fortalte, at større kystsikringsprojekter kan udføres enten som
a) privat enkeltprojekt (der kræver enighed blandt de ca. 100 lavtliggende husstande i Hejlsminde) eller som
b) kommunalt fællesprojekt (der nok er langsommere, men hvor kommunen undervejs kan være med til at holde projektet på rette spor).

Proceduren er kort sagt: Forslag -> Kystdirektoratet -> Kolding Byråd -> projekt udarbejdes -> evt. lokalplan udarbejdes og sendes til -> høring -> byrådsafgørelse (der kan påklages).
Det kan betyde ekstra krav fra Miljøstyrelsen, at der er tale om et såkaldt Natura 2000-område.

Kommunen rydder op på havnen efter stormfloden i 2023.

Binderup er i gang

I Binderup/Grønninghoved er man gået i gang med et kommunalt fællesprojekt. Her kalkulerer man med at skulle op i 2,9-3,5 meter over dagligt vande for at kunne sikre sig mod en 100-års-hændelse.
Når kommunen skal vurdere nødvendigheden af kystsikring, vægter helårsbeboelse (som i Hejlsminde) højere end fritidshuse (som i Binderup/Grønninghoved). I Hejlsminde vil det også spille ind, at Havnevej er en kommunal vej med vandledninger, kloakrør, elforsyning og anden infrastruktur, der har brug for beskyttelse.

Udgifterne er andre steder set fordelt i forhold til, hvor meget nytte den enkelte husstand har af sikringen – så de mest udsatte fx betaler fire gange så meget som dem oppe bagved.

Ofte stormflod

Peter Kjær-Jepsen fortalte på mødet om de historiske stormfloder:
1872 – 3,2 meter over dagligt vande
1904 – anslået 2,3 meter
1930 – 2,0 meter
1941 – anslået 2,2 meter
2023 – 2,2 meter over dagligt vande.

En klimarapport fra efteråret 2024 anbefaler sikring på 3,0 meter over dagligt vande
Det kan laves enten som en permanent løsning i form af mur eller stendige/dæmning – eller som en mobil løsning med 1 meter høje plastelementer, der er nemme at sætte op og kan stables, når de ikke er i brug (fx Boxwall – se fx www.danskfugtstop.dk/stormflodssikring) – måske i kombination med lav dæmning/mur.

Efter stormfloden i oktober 2023 skete der store skader på havnen og en del af husene langs Havnevejen. Flere både blev kastet op på land. (Foto: Henri Nissen)

Sluseport nødvendig

Samtidig skal det 4,5-5 meter dybe indløb til Noret kunne lukkes, så vandet ikke “kommer ind bagfra”.
Det kan ske enten med en mekanisk sluseport – der fylder i indløbet, kræver forstærkning af kajkanten og skal vedligeholdes – eller med 20 meter lange mobile elementer, der som en slags skotter monteres med mobilkran i slidser i kajkanten, når der er optræk til stormflod, og ellers bare ligger opmagasineret.

Anslåede priser på løsninger

En mekanisk sluseport vil formentlig koste op mod 15 mio. kr. + forstærkning af kajkanter.
En elementsluse vil være “væsentligt billigere”.

En mur 1,2 km gennem hele byen “fra skrænt til skrænt” vil koste ca. 15 mio. kr. – nemlig ca. 14.000 kr. pr. meter.

De mobile Boxwall-elementer vil koste 3,5 mio. kr. + pumper til brug bagved.
Watertubes, som Beredskabsstyrelsen flere steder har forsøgt sig med, vurderes dog ikke at være effektive/sikre nok.

Stormflodsforening

Jacob Pedersen har stiftet Hejlsminde Stormflodsforening, der kigger på Boxwall-modellen. Alene for Toldbakken ventes denne løsning at koste omkring 100.000 kr. pr. husstand.

I første omgang er der kommet tilsagn om godt en halv million kroner fra Toldbakken mm., men man vil gerne have alle med og holder generalforsamling på en endnu ikke fastsat dato sidst i marts.

Umiddelbart har Hejlsminde Stormflodsforening IKKE tænkt området Ved Kysten med – men der kan tænkes en lignende seperat løsning for dette område. Det vil dog formentlig kræve, at grusvejen hæves noget og helst asfalteres.

Borgmester: Privat / offentligt samarbejde

Kolding Kommunes borgmester, Knud Erik Langhoff (Kons.), deltog også i mødet og bekræftede, at kommunen skal deltage i at sikre Havnevej/infrastruktur, og at kystsikringen bør laves i et samarbejde mellem private og det offentlige.

Flere mødedeltagere slog til lyd for, at man skal gå efter det store projekt, hvor alle er med.
Det blev også pointeret, at hele området – inkl. sommerhusområderne – har interesse i at sikre Hejlsminde som attraktivt turistmål med almene faciliteter.

Peter Kjær-Jepsen konkluderede ud fra forsamlingens ytringer, 1) at der skal arbejdes videre med kystsikringsprojektet, 2) at det skal være for hele byen, og 3) at det skal udføres som kommunalt fællesprojekt.

Perspektivet er altså i store træk: 50 millioner kroner over 8-10 år omfattende de ca. 100 husstande.

Lars/Henri.

Se også